Ministrul de Externe susține că MCV nu-și are sensul în condițiile în care există un sistem global care se referă la respectarea statului de drept de către toate statele membre UE.

"Din punctul nostru de vedere, MCV nu își are sensul într-o Uniune Europeană unde există un sistem global care se referă la respectarea statului de drept de către toate țările. Deci, din acest punct de vedere, nu văd care este argumentul pe baza căruia două țări - care au avut într-adevăr la intrarea în UE acest mecanism - nu văd de ce pentru două țări, pe lângă mecanismul de stat de drept care există la nivelul UE, ai și un alt mecanism", a declarat joi ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu la lansarea Președinției finlandeze a Consiliului UE.

"Există toată disponibilitatea de dialog, dar realmente - dacă mă întrebați - nu știu să vă răspund de ce e nevoie pentru Bulgaria și România de un mecanism, altul decât mecanismul care se aplică tuturor celorlalte țări, inclusiv României și Bulgariei, la nivel european", a declarat ministrul, referindu-se la vizita delegației MCV la București.

Declarația sa e puțin diferită de cea a ministrului Justiției, Ana Birchall, care, după ce a discutat cu membrii delegației, a afirmat că ridicarea MCV depinde doar de România.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, a precizat că MCV va fi menținut pentru moment.