Ministrul de Externe susţine că MCV nu-şi are sensul în condiţiile în care există un sistem global care se referă la respectarea statului de drept de către toate statele membre UE.

"Din punctul nostru de vedere, MCV nu îşi are sensul într-o Uniune Europeană unde există un sistem global care se referă la respectarea statului de drept de către toate ţările. Deci, din acest punct de vedere, nu văd care este argumentul pe baza căruia două ţări - care au avut într-adevăr la intrarea în UE acest mecanism - nu văd de ce pentru două ţări, pe lângă mecanismul de stat de drept care există la nivelul UE, ai şi un alt mecanism", a declarat joi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu la lansarea Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

"Există toată disponibilitatea de dialog, dar realmente - dacă mă întrebaţi - nu ştiu să vă răspund de ce e nevoie pentru Bulgaria şi România de un mecanism, altul decât mecanismul care se aplică tuturor celorlalte ţări, inclusiv României şi Bulgariei, la nivel european", a declarat ministrul, referindu-se la vizita delegaţiei MCV la Bucureşti.

Declaraţia sa e puţin diferită de cea a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, care, după ce a discutat cu membrii delegaţiei, a afirmat că ridicarea MCV depinde doar de România.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, a precizat că MCV va fi menţinut pentru moment.