Fostul ministru al Cercetării în guvernul Ponta a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Fostul tenismen Dinu Pescariu, cercetat și el, a scăpat de acuzații din lipsă de probe clare. Prejudiciul a scăzut de la 83 la 10 milioane de euro.

Mihnea Costoiu era secretar de stat la Ministerul Educației Naționale în momentul în care ar fi comis fapta reclamată de DNA.

Conform procurorilor, „în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu Mihnea Cosmin, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația "Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locațiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.) fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005)”, susțin procurorii.

DNA mai spune că prin semnarea acestui act adițional se urmărea oprirea procesului în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.

„Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația "Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018)”, mai spun procurorii anticorupție.

Anchetatorii mai precizează că până la finalizarea dosarului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

DNA a clasat dosarul în ceea ce îl privește pe Dinu Pescariu, „deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Inițial, procurorii anchetau un prejudiciu de aproximativ 83 de milioane de euro, dar acesta a fost redus la aproape 11 milioane.

În acest dosar a fost audiată și Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, în calitate de martor.