Ministerul de Interne solicită demisia rectorului și a prorectorului Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, cercetați penal de DNA pentru instigare la șantaj, în dosarul privind amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan.

UPDATE: Prorectorul Academiei de Poliție ''Alexandru Ioan Cuza'', Mihail Marcoci, a anunțat vineri că și-a dat demisia din funcție. „Mi-am dat demisia, raportul meu de demisie a fost scris, am avut o ultimă discuție cu doamna ministru de Interne, în care mi-am exprimat regretul pentru cele întâmplate. Este o anchetă în curs. (...) Nu vă pot da nimic din dosar”, a spus Marcoci, la ieșirea de la sediul MAI.

+++++++++ 

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a luat act de măsurile dispuse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție de punere în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, față de rectorul Academiei de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', Iacob Adrian, și prorectorul Marcoci Petrică Mihail”, a informat vineri Biroul de presă al MAI.

În aceste condiții, comanda Academiei de Poliție va fi asigurată de prorectorul Veronica Stoica, până la împuternicirea unui nou rector și a unui nou prorector, scrie Agerpres.

„Raportat la gravitatea faptelor pentru care sunt cercetați și la prejudiciul de imagine adus instituției, precum și la calitatea și conduita impuse de lege pentru polițiști, conducerea Ministerului Afacerilor Interne solicită celor doi ofițeri să își prezinte cererile de demisie. Având în vedere principiul autonomiei universitare, procedura demiterii de către ministru nu este posibilă în acest context, însă o decizie de eliberare din funcție se poate lua prin vot de către Senatul universității. O analiză a situației create la nivelul Academiei de Poliție este așteptată și din partea Senatului universității”, arată sursa citată.

MAI condamnă orice act de intimidare sau de amenințare din partea vreunui angajat al ministerului și își exprimă toleranța zero față de astfel de fapte.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate ale Poliției Române, a colaborat cu DNA în acest caz încă de la primirea sesizării depuse de jurnalistul amenințat și va acorda în continuare sprijin procurorilor pentru finalizarea cazului”, precizează ministerul.

Adrian Iacob și Mihail Petrică Marcoci sunt cercetați penal de DNA, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la șantaj, fiind acuzați că l-au determinat pe ofițerul Gheorghe Bărbulescu să îi transmită un mesaj de amenințare cu moartea jurnalistei Emilia Șercan.

DNA susține că, la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, rectorul și prorectorul Academiei de Poliție i-au cerut polițistului Gheorghe Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care îl aveau asupra acestuia, prin relația de subordonare, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje Emiliei Șercan ca să o determine să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Adrian Iacob.

Conform DNA, aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie - aprilie 2019, Emilia Șercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Adrian Iacob, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze.