Ministerul Finanțelor, împuternicit să contracteze o firmă de avocatură în procesul Pfizer - România
Guvernul se reunește joi dimineață într-o ședință de Guvern cu un singur punct pe ordinea de zi: împuternicirea Ministerului Finanțelor să contracteze o firmă de avocatură care să reprezinte România în procesul cu Pfizer.
Astfel, Guvernul are pe agenda de joi un singur punc, și anume aprobarea unui memorandum cu tema: Aprobarea împuternicirii Ministerului Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20.02.2024
Pe 18 ianuarie a fost făcut public faptul că Pfizer și BioNTech au luat decizia de a iniția proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să își respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern.
Anunțul a fost făcut atuncu într-un răspuns transmis News.ro de Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.
Răspunsul companiei:
”În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale și a unei perioade de discuții purtate cu bună-credință între părți, Pfizer și BioNTech au luat decizia dificilă de a iniția proceduri oficiale împotriva României. Pfizer și BioNTech urmăresc să determine România să își respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021. Pfizer și BioNTech consideră că este important ca toate părțile să își respecte obligațiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. Pfizer și BioNTech continuă să sprijine acest răspuns și își mențin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale și în interesul sănătății publice”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligațiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte și speră că se va ajunge la o soluție negociată cu producătorii acestora. El a adăugat că nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite.
În octombrie 2023, el declara că sunt șanse să se ajungă la o înțelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluții, pentru că ”ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.
Achiziția de vaccinuri din pandemia face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîțu, foștii miniștrii ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă și fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriți penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acționat Polonia în instanță după negocieri care au durat un an și care nu au dus la nicio înțelegere, a relatat în noiembrie anul trecut agenția poloneză de știri PAP.
Este vorba despre recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro (6 miliarde de zloți polonezi).
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în fața instanței la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poștă și că e o situație care nu este neașteptată, având în vedere că același lucru s-a întâmplat și în cazul altor două state UE, Polonia și Ungaria.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat după anunț că a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, în ultimele zile din decembrie anul trecut.
"Există... dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român și, de asemenea, cred că într-o situație similară se află și alte țări, central și est-europene. Polonia și Ungaria cred că sunt în același caz cu noi, referitor la aceeași companie farmaceutică. Este așadar un proces în desfășurare și o să-l urmărim", a spus Constantin.
Comentarii