Documentele sunt în curs de analiză la nivelul direcţiei de specialitate, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile, urmând a fi definitivată cererea de extrădare, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Acest lucru presupune ”analizarea corespondenței întregii documentaţii cu cerinţele prevăzute de instrumentul internaţional aplicabil (Convenţia Europeană de extrădare – Paris 13 dec. 1957), cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cu exigenţelor autorităţilor sârbe care au solicitat, între altele,  traducerea documentelor în limba sârbă”, se arată în comunicat.

Respectând termenele legale, ”după finalizarea traducerilor care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”, mai precizează Ministerul Justiției.

În cursul dimineții, premierul Sorin Grindeanu a precizat că ministrul Justiţiei ș-a asigurat că toate lucrurile se desfăşoară conform procedurilor, astfel încât extrădarea fostului deputat PSD să fie făcută conform acestora.

Autoritățile sârbe au anunțat, luni, Poliția Română că Sebastian Ghiță a fost arestat în Republica Sârbă, pe 14 aprilie, pe o perioadă de 18 zile, în vederea extrădării. Mesajul a fost transmis prin intermediul Interpol abia pe 17 aprilie, din cauza  - potrivit Poliției Române - unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad.

Poliţia Română a precizat că a desfăşurat toate aceste activităţi sub coordonarea procurorului de caz chiar și în noaptea în care fostul deputat a fost reţinut la Belgrad şi că a respectat normele legale în astfel de situaţii.