Ministerul justiției a transmis luni, la Bruxelles, spre consultare, proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale.

Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul justiției în septembrie 2020, dar procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021.

Ministerul justiției a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, aducând modificări ce au fost criticate de Comisia de la Veneția.

Într-un comunicat, Ministerul susține că a ținut cont și de recentele decizii ale CJUE.

"Proiectele au făcut obiectul discuțiilor dintre delegația Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum și delegația Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, și delegația Ministerului justiției, condusă de ministrul justiției, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie", se arată în comunicat.

Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiției, precum și a proiectelor de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR, susține Ministerul condus de Cătălin Predoiu.

În ceea ce privește procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament.

La fel ca în cazul legilor Justiției, în anul 2022, Ministerul justiției a reluat și finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor.Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiției, precum și a proiectelor de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR.

Termenul asumat de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022.