Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că, luni dimineața, toate documentele necesare privind extrădarea lui Radu Mazăre au fost trimise autorităților din Madagascar.

"Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare a domnului Radu Ștefan Mazăre a fost predat autorităților din Republica Madagascar. La ora 08.00, dosarul a fost predat MAE, iar la ora 09.00 a fost predat Ministerului Justiției din Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum și toate documentele trasmise de instanțele competente din țara noastră, atât în limba română, cât și traduse în limba franceză. Astfel, Ministerul Justiției și-a îndeplinit obligația legală, în conformitate cu atribuțiile conferite de legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală", a declarat Ana Birchall.

+++

Vineri, ministrul interimar al Justiției susținea că se lucrează în regim de urgență pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar. 

"Confirm  că astăzi 10 mai Ministerul de Justiție a primit de la Înalta Curte de Casație și Justiție și Curtea de Apel, documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea domnului Radu Ștefan Mazăre. Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiției, în regim de urgență, imediat, procedurile legale pentru formularea cererii de extrădare. Am dispus toate resursele de care dispune ministerul", a declarat Ana Birchall.

Ea a a mai precizat că are un dosar de 600 de pagini care trebui traduse într-un timp scurt, în condițiile în care termenul arestului provizoriu dispus de autoritățile din Madagascar este de 6 zile, termen care a început să curgă din 8 mai.

Radu Mazăre a fost prins de autorități miercuri în Madagascar. Fostul primar al Constantei a fugit din Romania, unde se afla sub control judiciar, pe 30 decembrie 2017, și a ajuns în Madagascar.