Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este pregătită, dar lipsesc de la dosar deciziile instanțelor de judecată. „Nu vom întârzia niciun minut după ce vin aceste documente”

update Poliţia Română spune că reţinerea lui Sebastian Ghiţă a fost posibilă datorită schimbului de date şi informaţii cu autorităţile din Serbia şi Slovenia.

"Conform competenţelor, Poliţia Română a realizat un schimb activ de date şi informatii, cu colegii din Serbia şi Slovenia, care au condus la reţinerea celui în cauză", arată Poliţia Română. 

Poliţia Română a precizat că a desfăşurat toate aceste activităţi sub coordonarea procurorului de caz chiar și în noaptea în care fostul deputat a fost reţinut la Belgrad şi că a respectat normele legale în astfel de situaţii.

"Inclusiv în noaptea de 13 spre 14 aprilie, poliţiştii români s-au aflat în contact direct cu procurorul de caz", a mai arătat Poliția Română.

+++ Sebastian Ghiță a fost arestat preventiv pentru 18 zile în Serbia în vederea extrădării. În România, autoritățile spun că sunt pregătite și mai au nevoie de doar două documente de la instanțele care au emis mandatele de arestare. 

„Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiție are deja pregătită acea procedură, cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare, să așteptăm de la instanțele de judecată”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Sebastian Ghiță a fost identificat săptămâna trecută la Belgrad, acolo unde s-a legitimat în fața polițiștilor cu un pașaport falsificat în care se preciza că are cetățenia slovenă.

Dosarele lui Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță este cercetat și judecat în mai multe dosare penale, pe numele lui fiind deja emis un mandat european de arestare. Ghiță se află pe lista „Most Wanted” a Europol.

Ultimul dosar în care a fost trimis în judecată cuprinde, pe lângă fostul deputat, nume importante din justiția prahoveană, despre care procurorii anticorupție susțin că erau preș în fața lui Ghiță și îi serveau informații secrete.

Un alt dosar important, dar care este încă în anchetă, îl are protagonist pe Sebastian Ghiță alături de fostul premier Victor Ponta și se referă la aducerea în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Vizita, în valoare de peste 200.000 de euro, ar fi fost plătită de Sebastian Ghiță pentru ca Ponta să câștige capital electoral. În schimb, Victor Ponta i-a rezervat pe liste un loc eligibil pentru Camera Deputaților lui Sebastian Ghiță.

Fostul deputat Sebastian Ghiță este cercetat într-un nou dosar de corupție. Procurorii DNA Ploiești susțin că acesta ar fi cerut peste 50 de milioane de euro mită de la firme pentru a le facilita obținerea de contracte cu statul, bani destinați unor miniștri.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată  și alături de fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu.

Fostul deputat a dispărut înainte de Crăciun, când polițiștii care îl filau i-au pierdut urma. Au urmat apoi mai multe episoade de „dezvăluiri” la postul de televiziune pe care îl controlează.

Dezvăluirile, mai mult sau mai puțin reale, fără probe, au dus la o anchetă internă în SRI, acolo unde numărul 2, Florian Coldea a fost brusc trecut în rezervă, deși comisia de anchetă stabilise că nu a încălcat legea.