Ministerul Justiției informează că are în lucru mai multe proiecte de lege și de politici publice adresate sistemului judiciar, iar acestea vor fi finalizate în septembrie și octombrie, dar acestea vor fi transmise Parlamentului de viitorul guvern.

„Ministerul Justiției are în lucru mai multe proiecte de lege și de politici publice adresate Justiției. Ele vor fi finalizate pe parcursul lunilor septembrie și octombrie. Până la alegerile generale, vor fi dezbătute public. Guvernul ce va rezulta din alegeri poate sesiza Parlamentul proaspăt ales cu dezbaterea și adoptarea lor”, se arată într-o informare publicată sâmbătă pe pagina de Facebook a instituției.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat vineri că, începând de săptămâna viitoare, ministerul va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte de lege, printre care se numără și cel referitor la legile justiției, amintește Agerpres.

„Începând de săptămâna următoare, ministerul va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte de lege și politici publice. Voi detalia acest program într-o conferință de presă, săptămâna viitoare. În linii mari, e vorba de proiecte care vizează reguli speciale privind actul de justiție în condițiile speciale generate de pandemie, precum și un proiect privind ceea ce numim în limbajul comun 'legile Justiției', dar și de alte instrumente legislative și politici publice adresate Justiției, care vor fi prezentate și lansate în dezbatere publică etapizat, pe măsura finalizării, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie. Sunt instrumente la care lucrăm, nu neapărat în liniște, date fiind vremurile, dar în orice caz în tăcere și cu migală, de luni de zile. Aceasta este adevărata agendă a ministerului, nu cea care uneori ne este atribuită”, a declarat Cătălin Predoiu, într-un discurs susținut cu ocazia Consiliului Național al Uniunii Barourilor din România.

Ministerul Justiției a anunțat pe 26 august că, în cursul lunii septembrie, va lansa în dezbatere publică proiectele „reparatorii” al Legilor Justiției.

„Ministerul Justiției salută declarația președintelui Iohannis privind Legile Justiției! Ministerul Justiției va lansa proiectele reparatorii ale Legilor Justiției în dezbatere publică în cursul lunii septembrie. Pe lângă Legile Justiției, vor fi puse în dezbatere publică și alte legi importante pentru sistemul judiciar, tot în luna septembrie”, se precizează într-un comunicat al MJ, transmis miercuri.

Președintele Klaus Iohannis a informat atunci că a solicitat Guvernului să elaboreze proiecte prin care fie "reparate" Legile Justiției, aduse într-o formă "nepotrivită" de majoritatea PSD, exprimându-și speranța că în toamnă vor fi prezentate aceste propuneri.