Ministerul justiției a anunțat marți că va propune Guvernuului eliberarea lui lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

”În urma consultărilor cu prim-ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”.

Ministerul justiției precizează că mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției.

Tudorel Toader e cel care a inițiat procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi, adresându-se CCR după ce Consiliul Superior al Magistraturii i-a avizat negativ raportul privind demiterea procurorului-șef al DNA.