Parchetul General a publicat joi un document care arată că în evaluările făcute de CSM, prourorul general Augustin Lazăr a primit calificativul „foarte bine” în perioada 1984-2016.

Astfel, în comunicatul de presă postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public se arată că Augustin Lazăr a primit, în perioada 1994 - 2014, numai calificativul "foarte bine". 

Redăm comunicatul integral al Ministerului Public: 

Biroul de informare și relații publice, raportat la susținerile ministrului justiției privind neîndeplinirea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a condiției legale constând în obținerea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, condiție cerută cu prilejul depunerii candidaturii pentru funcția deținută, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 (http://www.mpublic.ro/…/f…/PDF/adresa_csm_din_30_10_2018.pdf) rapoartele de evaluare obținute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind „Foarte bine”. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancționat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru numirea în funcția de procuror general așa cum rezultă și din hotărârea Secției pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016 (http://www.mpublic.ro/…/hotarare_258_2016_a_sectiei_pt_proc…).

Semnalăm diferența de formulare a condițiilor cerute de lege în sensul că atunci când se vorbește despre lipsa sancțiunilor disciplinare, condiția cerută este să nu fi fost sancționat în ultimii trei ani, în timp ce în privința evaluării se prevede acordarea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, și nu la evaluarea activității din ultimii trei ani.Aceasta interpretare este conformă și practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii care nu a sancționat niciodată un magistrat, prin respingerea candidaturii pentru o funcție de conducere sau de execuție, în situația în care întârzierea realizării evaluării nu a fost imputabilă acestuia. Întotdeauna a fost luată în considerare ultima evaluare realizată și aflată la dosarul profesional. În acest sens menționăm hotărârea Secției pentru procurori nr. 742/2007 (http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/16_11_2007__12654_ro.pdf).