Ministrul de Interne a alertat Poliția după ce a descoperit în casa sa un microfon. Parchetul General a deschis un dosar penal, iar dispozitivul este expertizat. Microfonul ar fi fost descoperit într-o priză din apartamentul în care locuiește.

„Am găsit în locuința mea un dispozitiv care după prima verificare pare un dispozitiv de înregistrare audio (...) într-una dintre camerele din apartamentul în care locuiesc. Fac precizarea că nu locuiesc într-o locuință a RAAPPS-ului și în momentul în care am descoperit acest dispozitiv am procedat, așa cum era normal și firesc, am sesizat organul competent, Poliția Română, care a făcut demersurile necesare. Înțeleg că s-a înregistrat un dosar penal", a spus ministrul Carmen Dan la RTV.

„Aș prefera să nu dau foarte multe amănunte, pentru că sunt informații care fac parte din ancheta penală. Am avut surpriza să constat că într-o priză de telefon, e oarecum suspect până și locul unde era amplasat dispozitivul, am găsit acest dispozitiv. Era mascat în interiorul acelei prize, nu era un dispozitiv la vedere. (...) Era un dispozitiv care era conectat la o sursă de alimentare și înțeleg că avea și o baterie care probabil alimenta dispozitivul când s-ar fi întrerupt sursa de energie”, a mai spus ministrul.

Ministrul a explicat că, fiind membru al CSAT, are acces la informații clasificate și i s-a părut firesc și legal să anunțe organele competente.

„Mi s-a părut normal și firesc și legal să procedez în consecință, să sesizez organele competente, pentru că nu este un lucru pe care să-l tratez cu discreție, tocmai prin prisma funcției pe care o dețin, tocmai prim prisma faptului că sunt membru în CSAT și am acces la informații clasificate cu nivel înalt de clasificare și pentru că, până la urmă, sunt ministru de Interne. Ce mi se pare cu totul și cu totul anormal este că am găsit acest dispozitiv în spațiul meu privat”, a mai spus Carmen Dan.

SRI: Un microfon comun, pare a fi al unei entități private

Purtătorul de cuvânt al SRI a anunțat că serviciul de informații și-a oferit sprijinul în această anchetă și a precizat că microfonul la care se face referire este unul comun unul simplu.

„Din primele verificări, microfonul este unul comun, nu este unul utilizat de serviciile secrete din România sau din străinătate. Poate aparține unei entități private”, a spus Ovidiu Marincea la Digi24.