Procurorii DNA cer președintelui României să încuviințeze începerea urmăririi penale împotriva ministrului de Interne Petre Tobă, pe care îl acuză că a încercat să îl protejeze pe șefii serviciului secret al MAI în fața anchetelor DNA.

Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizare a făptuitorului prin faptul că a refuzat să declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe împotriva lui Gabriel Oprea, dar și împotriva șefilor DIPI, serviciul secret al ministerului de Interne.

„La data de 1 aprilie 2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, explică procurorii.

Concret, procurorii spun că Petre Tobă a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate. Procurorii se referă la ancheta pe care au declanșat-o împotriva conducerii DIPI pentru folosirea în alte scopuri a fondurilor destinate informatorilor.

Mingi de volei, tobogane, stilouri, arcuri de tir și căsuțe de păpuși achiziționate

Procurorii spun că fondurile respective ar fi fost deturnate, iar DIPI a cumpărat „bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.)”.

Procurorii spun că Petre Tobă a declasificat documente similare în cazul altor anchete ale DNA, de exemplu cea care investiga deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative).

„Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative”, arată DNA.

Dosarul, disjuns din cel al lui Gabriel Oprea

În cursul acestei săptămâni, procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva șefului DIPI, Rareș Văduva, pe care îl acuză de favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției. Dosarul a fost disjuns din Dosarul „Limuzina” al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Și alți șefi ai DIPI au fost puși sub urmărire penală în acest caz.