Ministrul Cătălin Predoiu a avut vineri, la Bruxelles, discuții cu Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene, și cu Didier Reynders, comisarul pentru justiție, despre cooperarea dintre Ministerul Justiției și autoritățile de la Bruxelles.

Oficialii europeni au insistat pe faptul ca 2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și a treia runda de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției. 

„Din aceasta perspectiva, oficialii europeni au subliniat importanța calendarului pentru realizarea principalelor obiective, desființarea SIIJ, adoptarea Legilor Justiției și a Codurilor penale. Atât vicepreședintele, cât și comisarul au subliniat necesitatea accelerării reformelor și obținerea de rezultate concrete, care să poată duce la finalizarea MCV și continuarea evaluării României exclusiv în cadrul Mecanismului generalizat al UE privind statul de drept. Va fi importantă, pentru atingerea obiectivului de mai sus, care este unul comun al Comisiei și al României, asigurarea sustenabilității reformelor, inclusiv prin respectarea jurisprudenței CJUE și a avizelor Comisiei de la Veneția”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Totodată, vicepreședinta Jourova a declarat că este gata să sprijine accelerarea reformelor în domeniul Justiției în România, în vederea îndeplinirii obiectivelor MCV și ridicării MCV „pe baza rezultatelor concrete din teren”, subliniind disponibilitatea pentru un dialog la București cu toți actorii implicați în realizarea acestor reforme.

„Vicepreședinta a subliniat nevoia realizării unui plan de acțiune cu un calendar realist al reformelor, declarând că este conștientă de dificultățile aflate pe agenda Ministerului Justiției, din cauza nerealizării obiectivelor din anul 2021, ceea ce creează o presiune suplimentară pentru realizarea lor în 2022, în vederea obținerii unor rapoarte pozitive în cadrul mecanismelor MCV și Rule of Law”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată precizează că vicepreședinta Jourova și ministrul Predoiu au convenit să continue dialogul în prima parte a anului 2022, fie la Bruxelles, fie la București.

În cadrul discuțiilor bilaterale, comisarul Reynders a subliniat obligația tuturor statelor membre, de a respecta principiul supremației dreptului UE și deciziile CJUE.

„Comisarul european a subliniat că timpul este un factor esențial pentru realizarea obiectivelor desființării SIIJ și adoptării Legilor justiției, astfel încât România să evite evaluări negative în rapoartele MCV și Rule of Law din 2022”, se precizează în comunicat.

Potrivit ministerului, Predoiu a subliniat că programul de guvernare aprobat de Parlament în domeniul Justiției este unul „foarte ambițios” și include explicit „obiectivele MCV, inclusiv adoptarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedura penală, Legile Justiției și desființarea SIIJ”.

„Ministrul a subliniat că în privința SIIJ, programul de guvernare trimite explicit la deciziile CJUE și prevede ca termen maxim de desființare 30.03.2022. În ceea ce privește desființarea SIIJ, ministrul român a subliniat că există opinii divergente în sânul sistemului judiciar și că, în opinia sa, este important să continuăm demersurile pentru consultarea sistemului judiciar și căutarea unei soluții tehnice care să înlăture orice amenințare la independența justiției și să asigure un mecanism eficient de combatere a corupției în sistemul judiciar”.