România îndeplineşte toate condiţiile pentru ridicarea MCV, a declarat, joi, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după întrevederea cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

UPDATE

Ridicarea MCV nu se va întâmpla în acest an, a declarat, joi, la Parlament, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, precizând că renunţarea la acest mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul şi Parlamentul şi ca reformele realizate să fie sustenabile şi ireversibile, relatează News.ro.

”Aşa cum ştiţi, suntem în procesul de finalizare a raportului MCV şi am venit aici să transmit mesajul că raportul va fi în această lună, cel mai probabil îl vom finaliza. Şi am venit aici să spun că trebuie să continuăm progresul”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Oficialul CE a susţinut că, în ultimii zece ani, s-au înregistrat progrese, dar trebuie ca acestea să continue:

"În acest an ne uităm la ultimii zece ani, ne uităm la lucrurile bune şi la lucrurile rele care s-au întâmplat. S-au înregistrat progrese dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă. Le-am spus reprezentanţilor voştri că trebuie să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia Europeană şi preşedintele Juncker ar vrea să vadă este să lucrăm în vederea finalizării MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul din România şi de Parlament în a accelera, a merge în direcţia corectă, şi nu înapoi".

 

Paraskevi Michou a spus că MCV nu va fi ridicat anul acesta: Urmează să prezentăm raportul pe 2016 şi vom rămâne deschişi cooperării şi pentru anul viitor. Dar, în acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV – n.r.). Raportul este deja gata. Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile.

Întrebată dacă raportul pe 2016 care urmează să fie prezentat la finalul acestei luni va fi unul ”complet pozitiv”, Paraschevi a negat, menţionând totodată că, în ultimii zece ani, România a făcut atât progrese, cât şi regrese în domeniul Justiţiei. 

”Nu. Când am spus progrese făcute în ultimii zece ani m-am referit la instituţiile pe care le-am văzut construite, la structurile deja încorporate în sistem. În orice caz, am văzut în aceşti zece ani şi regrese certe şi asta este ceea ce vrem să evităm în viitor. Nu pot acum să vă spun cum va arăta raportul, pentru că nu este finalizat, dar când mă uit în urmă, în ultimii zece ani, sunt progrese foarte mari în unele zone, în altele progrese normale, dar în alte domenii am văzut regrese şi încercăm să permitem şi să ne punem la dispoziţie instrumentele pentru a merge doar în direcţia progreselor făcute”, a conchis Paraschevi, după întâlnirea cu reprezentanţii conducerii Parlamentului.

+++

Întrevederea cu ministrul Ana Birchall a fost reprogramată la o dată neprecizată.

"Având în vedere că programul delegațiilor s-a decalat substanțial, iar întâlnirea s-a suprapus cu ședința de Guvern, a cărei agendă reclamă prezența Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, vă informăm că întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, va fi reprogramată la o dată mutual agreată", anunţă MAE.

+++

"Aoleu, a ajuns MCV-ul pe mâna Anei Birchall! Astăzi, ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall, se întâlnește cu secretarul general-adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)", a scris, pe Facebook, europarlamentarul PPE Siegfried Mureşan.

Referitor la MCV, Mureşan spune că este "un instrument bun, care apără justiția și pe oamenii cinstiți de politicienii care vor să folosească justiția în propriul interes", motiv pentru care MCV trebuie să continue.

"Asta trebuie să spună astăzi ministrul Ana Birchall. Orice altă poziție este contrară intereselor românilor și o plasează în categoria politicienilor periculoși", susţine europarlamentarul.

+++

"Noi trebuie să spunem, ca stat, că România îndeplineşte toate condiţiile şi condiţionalităţile pentru a fi ridicat MCV", a afirmat Iordache.

"Am prezentat obiectivele de la care a plecat România în 2006 și am arătat că România și-a îndeplinit acele condiționalități. Am arătat că România a făcut pași importanți și a consolidat instituții importante care garantează că în acest moment statul de drept este foarte important în România. Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituții importante. Și, din punctul nostru de vedere, atât timp cât toate aceste condiționalități au fost îndeplinite (...)în condițiile în care toate aceste obiective, pe care, iată, România le-a avut în față în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condițiile pentru ca acest Mecanism, în acest an, să poată fi încheiat ", a declarat Florin Iordache.

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene se află în România pentru a discuta despre funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

El se va întâlni şi cu înalţi oficiali din justiţie, dar şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi alţi lideri parlamentari. Totodată, potrivit agendei MAE, oficialul european se va întâlni şi cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Iordache şi Michou au avut discuţii tehnice despre funcţionarea MCV.

Florin Iordache, a susţinut, pe 6 ianuarie, că raportul Comisiei Europene, care va fi publicat la începutul acestui an, va arăta progresele remarcabile făcute de România, iar monitorizarea pe Justiţie ar trebui să se încheie în 2017.

"Raportul MCV cred că va arăta progresele remarcabile pe care le-a făcut România. (…) Eu reiterez că România, în acest moment, în anul 2017, ar trebui să încheie acest raport MCV", a spus ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.

La ultima vizită în România, în octombrie 2016, Paraskevi Michou declara că transparenţa este ca un medicament prin care corupţia poate fi vindecată, iar Guvernul Cioloş a stabilit un standard al transparenţei decizionale demonstrând, prin măsurile întreprinse, faptul că guvernarea trebuie să fie participativă.

Pe de altă parte, în martie, secretarul general adjunct al Comisiei Europene susţinea că nu vede "sustenabilitate” în progresele făcute de România şi Bulgaria "într-o serie de domenii”, aşa că va "lupta” pentru menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare până când toate obiectivele fixate la aderare vor fi îndeplinite.

MCV a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

După 10 ani, unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres şi consideră că trebuie ridicat.

În ultimul raport, din ianuarie 2016, Comisia Europeană arăta că au fost unele progrese pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar trebuie continuată lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi asigurată independenţa justiţiei.