Fratele fostului președinte al României a fost condamnat vineri la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul lui Bercea Mondial. Sentința nu este definitivă. Instanța nu returnează banii denunțătorului, ci îi confiscă

UPDATE 11:20 Mircea Băsescu s-a arătat surprins de condamnare și a declarat că o va ataca. „Mărturisesc că mă surprinde decizia în primă instanță a judecătorilor de la Tribunalul Constanța, dar asta este. E o sentință pronunțată de instanță și o respectăm și evident o vom ataca cu apel la instanța superioară. În rest, efectiv sunt stupefiat pentru că Bercea și familia lui nu a spus niciodată, pe parcursul anchetelor și al audierilor în instanță, că mi-a dat mie banii, ci lui Marian Căpățână. Căpățână, la rândul lui a recunoscut într-o primă parte a procesului că a primit banii. Câți bani au fost nu a reieșit niciodată clar din declarațiile familiei Bercea. Când s-a vorbit despre 600. 000 de dolari, când 700. 000 sau chiar un milion de dolari”, a declarat Mircea Băsescu pentru Agerpres.

Și fostul președinte al României a comentat decizia instanței împotriva fratelui său. „Este o condamnare grea, în condițiile în care fratele meu susține că nu a luat niciodată bani și așa au și fost declarațiile în fază inițială, pe urmă s-au modificat. Trebuie să respecte decizia tribunalului și să exercite căile de atac legale, apel la această decizie către Curtea de Apel”, a declarat, pentru Mediafax, Traian Băsescu.

UPDATE 10:15 Instanța a dispus și confiscarea specială a sumei de 265.000 de euro de la Mircea Băsescu și Marian Căpățână și a menținut sechestrele asiguratorii asupra imobilelor aflate în proprietatea celor doi.

„Dispune confiscarea specială de la inculpați, în folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent în lei-curs BNR la data efectuării plății). (...) Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Băsescu Mircea. Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatului Căpățînă Marian Adrian”, se arată în minuta publicată online de Tribunalul Constanța.

Practic, conform acestei sentințe, banii nu vor fi returnați denunțătorului, care a cerut instanței returnarea banilor, ci vor ajunge în proprietatea statului.

Tribunalul Constanța l-a condamnat pe Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și pe Marian Căpățână la 3 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, în dosarul în care sunt implicați membrii familiei lui Bercea Mondial. Sentința nu este, însă, defintivă.

Fratele fostului președinte al României și Marian Căpățână sunt judecați din vara anului 2014 pentru fapte de corupție.

Conform DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul lui Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrați pentru ca tatăl denunțătorului, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial să fie pus în libertate sau să fie condamnat la o pedeapsă mai mică.Sentința finală va fi dată de Curtea de Apel Constanța.