Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, s-a prezentat luni la sediul DNA, unde a fost citat ca martor în dosarul lui George Becali. Omul de afaceri este anchetat după ce ar fi scris mai multe cărți în penitenciar pentru a reduce din pedeapsă.

Procurorii l-au citat pe mitropolitul Ardealului pentru că ar fi coordonat una dintre cărțile scrise de Becali în spatele gratiilor. DNA încearcă să afle în ce condiții a scris George Becali acea lcrare și cum a coordonat-o mitropolitul. 

Zecile de deținuți care scriu „lucrări științifice” în penitenciare, dar și coordonatorii acestor lucrări au intrat în atenția procurorilor anticorupție la începutul acestui an. DNA a deschis o anchetă și investighează fapte de favorizarea făptuitorului. Printre cei cercetați se află și George Becali.

Potrivit procurorilor, faptele ar fi fost săvârșite de mai multe persoane „care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat”.

Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate, afirmă DNA.

Procurorii susțin că, printre persoanele condamnate la închisoare pentru infracțiuni de corupție, există deținuți care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, „exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu”.

Legea privind executarea pedepselor prevede că pentru fiecare lucrare științifică scrisă, condamnatului i se consideră executate 30 de zile din pedeapsă.

„Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate”, se arată într-un comunicat al DNA, emis în luna ianuarie a acestui an.

Universitarii implicați, afirmă procurorii, ar fi dat recomandări formale care atestau pretinsa relevanță științifică a unor lucrări „exclusiv pe baza titlului acestora”, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.

Procurorii mai spun că ar fi existat persoane care au acceptat să scrie lucrări „cu un aparent caracter științific” și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate.„Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”, explică procurorii.

Becali a recunoscut public faptul că nu el a scris cărțile din pușcărie

Unul dintre beneficiarii scutirii de pedeapsă pe motiv de literatură științifică de închisoare, Gigi Becali, a recunoscut public că nu el a scris în penitenciar cărțile publicate, ci altcineva.

„Noi ne-am făcut un mic avantaj și am speculat legea. Cred și eu că nimeni nu poate scrie zece cărți așa, de unul singur. Dacă ești ajutat și dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor și îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului și îl chem pe coordonator la pușcărie și îi povestesc. El scrie cartea și eu câștig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câștig cinci zile”, a declarat Becali la B1 TV în luna ianuarie 2016, după ce a a fost eliberat din închisoare.