Tribunalul București a motivat miercuri decizia de a clasa Dosarul 10 august. Potrivit magistraților, Hotărârile nu se iau pe bază de emoții și sentimente, ci pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice.

Redăm mai jos explicațiile TMB: 

"În pronunțarea soluțiilor judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituția României.Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoții și sentimente.

Constatând că reacțiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanților puterilor legislativă și executivă, Tribunalul București reamintește dispozițiile constituționale conform cărora în statul de drept și în democrație cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și în echilibru, colaborează și se respectă reciproc, independent dacă soluțiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu așteptările exponenților lor.

În consecință, discursul public la adresa hotărârilor judecătorești pronunțate trebuie să fie caracterizat de echidistanță, pentru că numai respectând ordinea de drept și hotărârile judecătorești se va restabili echilibrul social încălcat."

Mai mulți lideri politici, printre care premierul Florin Cîțu, ministru Justiției, Stelian Ion, sau co-președintele PLUS, Dacian Cioloș, s-au declarat dezamăgiți de decizia de clasare a Dosarului 10 august.