Cristian Poteraș, fost primar al Sectorului 6, a fost trimis joi în judecată de DNA abuz în serviciu și luare de mită. În același dosar a fost trimis în judecată și Paul-Sorin Stănescu pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani.

Pe lângă cei doi mai sunt trimiși în judecată Viorel Lucian Grecu, persoană apropiată fostului primar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, Valentina-Narcisa Georgescu, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită, spălare a banilor și Bogdan Georgescu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activității Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de către Cristian Poteraș, la acea dată primar al Sectorului 6 București, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 ha pe raza municipiului București.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispozițiilor legale de către inculpatul Poteraș Constantin Cristian, cu ajutorul inculpaților Stănescu Paul Sorin la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Georgescu Bogdan și Georgescu Valentina Narcisa", se arată în comunicat.

Poteraș a întocmit și a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deși "cunoștea că societatea nu se putea prevala de dispozițiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate privată".

"Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înființării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanțul contabil la momentul înființării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acțiunilor", susțin procurorii DNA.

Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanșată procedura, a pus la dispoziția primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare și a participat la discuții având ca scop convingerea funcționarilor să întocmească formalitățile necesare.

Potrivit DNA, Bogdan Georgescu și Valentina-Narcisa Georgescu, persoane apropiate atât de Poteraș, cât și de Stănescu, au fost implicați în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcționarul public și reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalități și au obținut sprijinul unor persoane cu influență asupra funcționarilor publici implicați.

Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.

"Pentru a-și îndeplini atribuțiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafață de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro.
Inculpatul Grecu Lucian Viorel, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacție imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacției", arată DNA.

"În cursul lunii decembrie 2007, inculpații Stănescu Paul Sorin și Georgescu Valentina-Narcisa au transferat o parte din terenul retrocedat în mod nelegal către o societate controlată de inculpată, astfel încât folosul să ajungă la soții Georgescu ca recompensă pentru acestora la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. În perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obținut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveția și ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde proveniența ilicită a sumelor. În perioada 2007 – 2009, Stănescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro dinsuma de bani rezultată din vânzarea terenului obținut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăți unde avea calitatea de administrator, iar soția sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse și, după operațiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soției inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiții financiare pe teritoriul SUA", se mai arată în comunicat.

DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăți comerciale controlate de inculpatul Poteraș) în suprafață de 26.998 mp situat în municipiul București,a cărui valoare estimată este de 3.116.464 de euro.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deținute de Stănescu (conturi bancare și parți sociale la o societate comerciale) până la concurența sumei de 21.980.000 de dolari; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența sumei de 4.501.000 de euro, asupra bunurilor mobile și/sau imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpaților Valentina-Narcisa Georgescu și Bogdan Georgescu.