Procurorii şi judecătorii au ieşit vineri din nou în stradă pentru a protesta faţă de subordonarea justiţiei de către politic.

Câteva zeci de magistrați au protestat vineri pe treptele Palatului de Justiție din București, față de controversata Ordonanță de urgență care a modificat din nou legile Justiției.

Aproximativ 20 de judecători și 70 de reprezentanți ai mișcării civice Vă Vedem din Sibiu au ieșit la ora 12:00 în fața Tribunalului și Judecătoriei pentru a protesta faţă de OUG 7.

Totodată, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu a decis vineri suspendarea activității de judecată în perioada 4-8 martie, în intervalul orar 10:00-11:00, ca formă de protest faţă de recentele modificări aduse legilor justiției prin OUG 7/2019.

Proteste au fost şi în fața instanțelor din Cluj-Napoca și Oradea.

Deşi magistraţii au cerut abrogarea OUG 7, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat că va renunţa la un singur articol.

Joi seara, Tudorel Toader a declarat, la Antena 3 că va merge mai departe cu această ordonanță, și că se lucrează deja la anumite modificări.

"La Ministerul Justiției a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (...) abrogarea art. 54 - care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM - se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM", a explicat Toader .

Vineri dimineaţă, el a avut o discuţie la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă privind aceste modificări.