Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că prejudiciul în dosarul dezinfectanților diluați a crescut la 70 de milioane de lei, în condițiile în care 280 de spitale s-au constituit părți civile în dosar.

„În această cauză a evoluat cercetarea penală și suntem în măsură să spunem că există circa 280 de părți civile, unități spitalicești care s-au constituit părți civile în cauză. Prejudiciul, așa cum a fost structurat, se ridică în jur de 70 de milioane de lei, în acest moment. Vom vedea în continuare cum se va delimita o secțiune a dosarului care să poată fi soluționată într-o perioadă rezonabilă”, a spus Augustin Lazăr.

În același dosar se investighează și moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea. Procurorul general al României a declarat că și expertiza tehnică a mașinii în care a murit patronul Hexi Pharma a fost finalizată. A fost finalizată și expertiza criminalistică.

Conform expertizei, autoturismul nu a avut defecțiuni tehnice.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, și-a pierdut viața în urma unui accident auto produs pe 22 mai pe un drum din județul Ilfov, în apropiere de localitatea Buftea după ce a efectuat 13 deplasări tur-retur pe traseul Buftea-Corbeanca.

Procurorii spun că în acest dosar directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost instigată de Dan Condrea să comercializeze produsele diluate. De altfel, spun procurorii, Flori Dinu știa că produsele comercializate nu respectă specificațiile din etichete, dar, cu toate acestea, a coordonat întreg personalul care le-a promovat și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale.

Instanța a decis arestarea la domiciliu a directoarei Hexi Pharma, Flori Dinu.

„Florin Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuții în special pe partea de vânzări desfășurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea și cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificațiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale care au achiziționat produsele. Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum și ofertele transmise unităților înșelate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro”, susțin procurorii.

Parchetul General mai arată și că prejudiciul produs în patrimoniul persoanelor vătămate se cifrează la valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între persoana juridică suspectă și numeroase unități sanitare.

„Probatoriul administrat în cauză până la acest moment a relevat faptul că inculpata Flori Dinu, prin activitatea sa de conducere și coordonare a departamentului de vânzări a Hexi Pharma și asigurarea vânzării către mai multe unități sanitare a unor produse neconforme, a împiedicat în intervalul menționat luarea de către persoanele vătămate a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, faptă ce a avut ca urmare răspândirea unor asemenea boli", au mai precizat procurorii.