Judecătorul Mircea Aron este noul președinte al CSM și va conduce instituția în 2016. În cadrul ședinței CSM, șefa ICCJ a vorbit din nou despre politicieni care încearcă să controlezre Justiția. Ministrul Justiției are un „calendar foarte ambițios”.

UPDATE 15:38 Procurorul Luminița Palade a fost aleasă și ea în funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Mircea Aron este noul președinte al CSM în urma alegerilor de astăzi. Deși părea o formalitate, fiind singurul candidat, Mircea Aron avea nevoie de minim zece voturi. Cel care a condus CSM până acum, Marius Tudose, a anunțat că Aron a fost ales cu o majoritate zdrobitoare.

Pentru funcția de vicepreședinte al CSM este tot un singur candidat: procurorul Luminița Palade, iar alegerea ei ar putea fi o formalitate. Votul va fi exprimat tot miercuri.

Consiliul Superior al Magistraturii este comus din nouă judecători aleși la nivelul judecătoriilor, Tribunalelor și Curților de Apel din țară, cinci procurori aleși de către procurorii de la parchetele de pe lângă înstanțele din țară, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept: ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României.

Tot miercuri, fostul președinte al CSM, Marius Tudose, a prezentat raportul CSM pentru 2015, în timpul mandatului său. Conform raportului, numărul de acțiuni disciplinare împotriva unor magistrați a înregistrat anul trecut o creștere "îngrijorătoare".

Marius Tudose a spus că principala caracteristică a activității CSM în anul trecut a fost „perseverenta orientare spre proiecte concrete și aplicate, susținute riguros prin acțiuni și activități de tip rezultat”.

”Această manieră de lucru a permis nu numai identificarea riscurilor și vulnerabilităților asociate perpetuării sau ignorării acestor disfuncții, cât, mai ales, proiectarea unor măsuri care să contribuie la asigurarea legalității, eficienței, transparenței și predictibilității activității sistemului judiciar și instituției Consiliului, atât din perspectiva resurselor, cât și din perspectiva mecanismelor de decizie, evaluare și control”, a spus el.

Tudose a mai spus că o altă prioritate a anului 2015 a fost elaborarea unui punct de vedere comun al sistemului judiciar, inclusiv prin promovarea de amendamente propuse de Consiliu, în legătură cu numeroasele și diversele propuneri de modificare și completare a Codului penal și Codului de Procedură Penală pentru a le pune în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Ministrul Justiției: „Pachetul de legi pe justiție este pe agenda ministerului”

Prezentă la ședința de astăzi, Raluca Prună, ministrul Justiției, a vorbit despre colaborarea dintre minister și CSM, dar și despre pachetul de legi pentru justiție.

„Se vorbește în raport de o prezență activă a CSM în procesul legislativ. Am stabilit că voi asocia întotdeauna CSM în acest proces, în discuțiile pe care MJ, care este de altfel singurul inițiator, le are cu Parlamentul. Cred că, în continuare, colaborarea în această privință să fie una optimă”, a spus ministrul Raluca Prună.

"Pachetul de legi pe justiție, am discutat încă de la prima mea participare în Plenul CSM, este pe agenda ministerului. Știți că am convocat un grup de lucru tocmai pentru a clarifica anumite chestiuni pe care asociațiile de magistrați doresc să le clarifice. Avem un calendar foarte ambițios", a mai spus ministrul Justiției.

Șefa Înaltei Curți: „Presiuni asupra justiției  se fac și prin modificarea unor legi”

Livia Doina Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, a vorbit în ședința CSM despre nevoia ca întreg sistemul judiciar să reacționeze responsabil în cazul presiunilor din partea mediului politic.

„Nu trebuie să ne lase indiferenți, dimpotrivă, probabil că sigur mai există încă politicieni care își doresc o justiție controlată și atunci noi trebuie, aici, cu toții, să facem un front comun împotriva unui astfel de fenomen. Știm foarte bine că presiuni asupra justiției se pot face nu numai prin acele vorbe, prin atacurile la adresa magistraților, ci și chiar prin încercări de modificarea a unor legi de organizare și funcționare a sistemului judiciar. Atunci, cu atât mai mult trebuie ca întreg sistemul judiciar cu privire la aceste aspecte să adopte o atitudine extrem de responsabilă vizavi de modalitatea în care regândim modificarea unor dispoziții din aceste legi”, a spus Livia Stanciu.