Guvernul ia în calcul asumarea răspunderii pentru adoptarea OUG-urilor privind grațierea și modificarea legilor penale. Ministrul Justiției organizează luni o dezbatere publică ce ridică multe semen de întrebare. Presa nu are acces la dezbateri.

Ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, iar luni, după consultările publice pe care le va avea Ministerul Justiției pe această temă, ministrul Florin Iordache ar putea asuma răspunderea guvernului pentru adoptarea celor două ordonanțe, la care s-ar adăuga și alte soluții, într-un pachet mai mare, conform unor surse din PSD citate de news.ro.

Nu există mai multe informații despre acest pachet cu soluții pentru situația deținuților din penitenciare și nu este clar dacă cele două ordonanțe de urgență vor fi adoptate în formatul existent sau vor suferi modificări.

Cert este că Ministerul Justiției organizează luni o „dezbatere publică” privind proiectele de ordonanță de urgență care vizează grațierea și modificarea legilor penale. Înscrierea participanților se poate face până vineri, în limita capacității de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea.

De altfel, această dezbatere publică riscă să se transforme într-o dezbatere cu public, deoarece nu este clar cine va participa și cine va fi exclus de la dezbateri, în condițiile în care se așteaptă înscrieri peste capacitatea sălii.

Practic, selecția participanților pare la discreția ministerului condus de Florin Iordache, care poate selecta pentru a lua un loc în sală persoane care susțin proiectele grațierii și modificărilor legilor penale.

Timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual.

Trebuie precizat că presa nu are acces la „dezbaterea publică”, conform digi24.ro.

Asumarea răspunderii guvernului ar veni în contextual în care toate instituțiile de specialitate (CSM, Parchetul General, Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT ) au dat aviz negativ acestor proiecte de OUG.

Mai mult, reacțiile internaționale au fost dure la adresa acestor inițiative, raportul MCV cuprinzând recomandarea ca acestea să fie dezbătute în Parlament, nu să fie adoptate prin OUG.

Și oficiali SUA, ambasadori ai statelor civilizate, au avut reacții pentru continuitate în lupta anticorupție și împotriva unor schimbări legislative ce ar slăbi statul de drept și activitatea Justiției.

Dragnea știe tot ce se întâmplă la guvern, dar se face că nu știe ce cadou i se pregătește

Liviu Dragnea susține că habar n-avea de cele două ordonanțe de urgență pregătite de ministrul Justiției Florin Iordache și care trebuiau adoptate în ziua în care președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu zburau spre SUA.

Întrebat dacă avea cunoștință despre aceste OUG-uri pregătite pe ascuns, Dragnea a negat, deși a spus de mai multe ori că el coordonează activitatea guvernului.

„Nu, vorbesc foarte serios. În subiectul asta trebuie să vorbiți cu Guvernul. Cu premierul și cu ministrul Justiției. Și eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înteles foarte mult, exact ce vor să facă, aștept și eu să văd totuși o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei și nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru”, a spus Dragnea.

Dragnea câștigă pe toate planurile și Voiculescu rămâne cu banii în buzunar

Prin OUG privind grațierea, Liviu Dragnea și Dan Voiculescu, cel care controlează postul tv Antena3 sunt principalii beneficiari.Lui Liviu Dragnea i s-ar șterge condamnarea de doi ani cu suspendare primită în 2016 în dosarul Referendumului, iar Dan Voiculescu ar primi o înjumătățire a pedepsei, ceea ce i-ar aduce eliberarea imediată, dar adevăratul avantaj este că nu va mai fi obligat să achite prejudiciul de 60 de milioane de lei.

Tot prin grațiere s-ar pune capăt dosarelor Revoluției și Mineriadei, astfel că inculpații din aceste dosare ar scăpa.

Specialiștii atrag atenția că prin proiectul OUG de grațiere vor fi puțși în libertate infractori periculoși: criminali, violatori, tâlhari, pedofili, traficanți de droguri etc.

Amnistia faptelor lui Dragnea și ai lui, mascată într-o modificare legislativă de neînțeles

Guvernul condus de Sorin Grindeanu urma să adopte miercurea trecuță, pe lângă proiectul grațierii, un proiect de OUG prin care să modifice articolul 297 din Codul Penal, adică textul „abuzului în serviciu”.

Concret, textul infracțiunii ar fi trebuit să fie următorul:

 

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplinește un act sau îndeplinește un act contrar legii și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseștecu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Spre comparație, publicăm și textul care este în vigoare:

 

 

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Cele mai importante diferențe sunt cele legate de pedeapsă, vizibil mai mică, dar și cuantumul prejudiciului necesar pentru a fi acuzat funcționarul public de abuz în serviciu: 200.000 de lei.

 

Trebuie spus că Liviu Dragnea este acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul este sub această limită, fiind de „doar” 108.612 lei.

Cu alte cuvinte, după cum a gândit ministrul Florin Iordache, funcționarii care, prin abuz în serviciu, produc un prejudiciu de 199.000 de lei, nu este infracțiune.

Pentru ca lucrurile să fie mai simple pentru eventualii subiecți ai acestei infracțiuni, ministrul Justiției, Florin Iordache, a mai introdus o prevedere: „Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Cu alte cuvinte, doar dacă se plânge cineva poate fi investigat abuzul în serviciu. Dacă nu, atunci nu.

Pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, Florin Iordache a fost mult mai direct: se abrogă.