Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că în ședința de joi a Guvernului se va adopta un memorandum pentru suplimentarea cu 25 de posturi de procurori la DIICOT care să lupte cu traficul de droguri.

"În 2024, traficul și consumul ilicit de droguri vor fi principale amenințări la adresa securității naționale din SUA. Asta spune cel mai recent Raport al Departamentului american pentru Securitate Internă. În România, chiar ieri, 30 de mii de pastile au fost capturate de polițiștii antidrog din Vâlcea. Vorbim despre substanța activă <alprazolam>, un drog de risc. Asta se întâmplă în contextul în care, în septembrie, operațiunea HIMERA captura peste 20 de mii comprimate stupefiante sustrase din circuitul legal chiar de gestionar", a transmis Gorghiu printr-un comunicat de presă.

Ea spune că "problema drogurilor în România devine la fel de presantă ca peste ocean", acesta fiind atât o problemă de sănătate publică, cât și una de securitate națională.

"De aceea, e necesar să alocăm resurse umane suplimentare la DIICOT. Joi, va intra în ședință de Guvern un memorandum în acest sens: suplimentarea cu 25 de posturi de procurori", a anunțat ministra.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc pe 12 octombrie, iar pe ordinea de zi a ședinței este inclus și subiectul legat de consumul de droguri/alte substanțe stupefiante de către tineri/elevi - risc major la adresa siguranței individuale și naționale.

De asemenea, Alina Gorghiu a anunțat miercuri că a fost depusă în Parlament Legea "2 Mai", care prevede majorarea cuantumului pedepselor și eliminarea posibilității executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficului de droguri de mare risc și traficului internațional de droguri de mare risc, toate aceasta fiind de natură a combate flagelul drogurilor.