Ministrul Justiției, Tudorel Toader susține că noul șef al DNA nu va fi rezultatul unui troc politic, iar instituția trebuie să revină în „parametri constituționali”. A apărut și primul candidat: Florentina Mirică, procuror la DNA.

UPDATE 5 Ministerul Justiției a publicat lista oficială pe care se regăsesc cei patru. 

UPDATE 4 Întrebat de jurnaliști cine dintre cei patru procurori au șanse mai mari să ocupe funcția de șef al DNA, ministrul a refuzat să precizeze acest lucru.„Eu mă antepronunț să spun că ăla nu e bun, ăla nu e bun? Toți sunt valoroși!”, a spus Tudorel Toader, conform Mediafax.

UPDATE 3 Încă un procuror DNA s-a înscris la concursul pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție. Este vorba despre procurorul Elena Grecu, șefa Secției judiciare a DNA.

UPDATE 2 La Ministerul Justiției s-a înregistrat și o a treia candidatură. Este vorba despre procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General.

UPDATE 1 Și procurorul Marius Iacob, cel care i-a fost adjunct Laurei Codruța Kovesi, s-a înscris în cursa pentru șefia DNA.

***** Textul inițial

Candidatura Florentinei Mirică nu a fost confirmată oficial, dar procurorul a intrata luni dimineață în sediul Ministerului Justiției, unde a stat câteva minute. Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune candidaturi.

Florentina Mirică este procurorul care l-a trimis în judecată pe fostul vicepremier Gabriel Oprea și a investigat și dosarul decontărilor ffictive de la Casa Națională de Asigurări. Florentina Mirică este procuror DNA din 2011.

Cu puțin timp înainte de apariția procurorului Florentina Mirică, ministrul Tudorel Toader făcea o declarație ciudată, spunând că DNA trebuie să revină în „parametri constituționali”, fără să detalieze acest lucru.

„Pe de altă parte, cine vrea să devină șef al DNA, eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care ar dori să devină procurori-șefi la DNA sunt convins că știu foarte bine realitatea de acolo. (...) Își dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametri constituționali, pentru a-l face să funcționeze normal, pentru a reda încrederea, dacă a existat, românilor în activitatea pe care o face Direcția Națională Anticorupție”, a declarat Toader.

Tot Tudrel Toader spunea că nu va exista un troc politic pentru funcția de șef al DNA.

„Nu uitați că numirile precedente au fost făcute, și folosesc o formulă severă, au fost realizate uneori, uneori, pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic, pentru că, gândiți-vă, la DNA nu a fost procedură, nu a fost concurență, nu v-ați alarmat că nu sunt mulți înscriși, s-a transmis propun pe ..., să reinvestească și atâta tot.Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva”, a declarat luni Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției.

Funcția de șef al DNA a rămas vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi, în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale.