Lupta ministrului Justiției cu DNA continuă cu o cerere de desecretizare a protocolului de colaborare între două instituții ale statului - DNA și SRI, puternic contestate de politicienii din alianța PSD-ALDE.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr desecretizarea protocoalelor încheiate între structurile de Parchet și Serviciul Român de Informații (SRI).

„În data de 19 martie 2018, ministrul Justiției a solicitat domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza prerogativelor constituționale și a competențelor legale, comunicarea următoarelor aspecte: dacă și câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte; data încheierii și semnatarii respectivelor protocoale; demararea procedurii legale de desecretizare a conținutului acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Practic, Tudorel Toader a pus în practică ce a anunțat vineri seară, imediat după pe premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului.

„Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru și, dacă nu acoperă și solicitarea către Ministerul Public, în limitele competențelor mele legale date de articolul 132 din Constituție, acela care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, nu cum greșit a spus cineva sub controlul ministrului Justiției, voi aștepta, voi vedea solicitarea doamnei prim-ministru. Dacă nu se referă și la partea de Minister Public, în calitate de ministru, luni, la prima oră, voi solicita desecretizarea protocolului sau a protocoalelor”, a precizat ministurl vineri seară, la Antena 3.