Procurorii anticorupție au finalizat dosarul în care era cercetată Olguța Vasilescu, primarul muncipiului Craiova. Magistrații au scris rechizitoriu și au trimis-o în judecată pentru fapte de corupție.

Olguța Vasilescu este acuzată de patru infracțiuni de luare de mită, două fapte de „folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” și două fapte de spălarea banilor.

Alături de ea, au mai fost trimiși în judecată Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, și Daniela Popescu, reprezentanta unui ONG, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.  

Conform procurorilor, „în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic (PSD, n.r.)”.

Una dintre donații a fost 25.000 de euro de la un om de afaceri, banii fiind destinați achitării facturilor pentru concertul susținut de Goran Bregovic, plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită de către procurori.

„În același context și în aceeași calitate, și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului Olguța Vasilescu și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro. Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

DNA mai precizează că, în anul 2014, Olguța Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit  aproape 570.000 de lei.

„Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor”.

Ulterior, mai spun anchetatorii Daniela Popescu, președinta asociației nonprofit, a transferat peste 316.000 de lei din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia.

Procesul se va desfășura la Tribunalul București, după ce va trece de etapa camerei preliminare.