Miliardarul israelian Beny Steinmetz , un cunoscut strateg și consultant și trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru audieri luni dimineață, iar la locuințele lor au avut loc percheziții, scrie cotidianul Haaretz.

Cei patru sunt suspectați de fals, uz de fals, spălare de bani, abuz de încredere și obstrucționarea justiției.

Beny Steinmetz a mai fost arestat în decembrie 2016, într-un dosar de corupție.

În martie 2016, procurorii români au emis un mandat de arestare pe numele lui Benjamin Steinmetz în dosarul retrocedărilor ilegale în care mai sunt implicați Remus Truică, prințul Paul de România într-un caz de masive retrocedări ilegale de terenuri.

Steinmetz este cunoscut în România și pentru implicarea în scandalul Roșia Montană. Una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), este cel mai important acționar din proiectul aurifer.

Numele său apare în documentele făcute publice anul trecut de jurnaliștii de la International Consortium for Investigative Journalism și RISE Project România.

RISE Project a descoperit documente care arată că aceeași firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roșia Montană, BSGR, a jucat un rol important în cazul rafinăriilor RAFO Onești și Dărmănești.

Un jurnalist israelian susține pe contul său de Twitter că o altă persoană reținută este consultantul Tal Silberstein, relatează News.ro.

Și pe numele lui Tal Silberstein a fost emis un mandat de arestare, în același dosar privind retrocedările ilegale.

Consultantul are relații apropiate cu Călin Popescu-Tăriceanu, Silberstein fiind văzut în 2008 - potrivit procurorilor DNA - în repetate rânduri la Guvern vizitându-l pe Tăriceanu, "vizite nejustificate prin prisma activității prim-ministrului".