Compania petrolieră OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurori pentru ucidere din culpă după ce un băiețel în vârstă de 9 ani a murit lângă o sondă, din cauza gazelor. Procurorii consideră că vina aparține firmei.

UPDATE 16:00 Într-un comunicat, OMV susține că va colabora în continuare cu procurorii în acest caz și insistă pentru descoperirea persoanei care a deschis ventilul sondei prin care au fost eliberate gazele.

„Compania a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni din culpă în cazul unui accident regretabil care a avut loc în februarie 2014, lângă o sondă de producție din Ariceștii Rahtivani, județul Prahova. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanța de judecată, compania beneficiază de prezumția de nevinovăție și va acționa în vederea demonstrării nevinovăției sale. Compania va solicita în continuare și va depune toate eforturile în vederea identificării persoanei care a deschis ventilul sondei.”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

Moartea unui băiețel în vârstă de 9 ani din comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, s-a produs în 2014 din vina companiei OMV Petrom, susțin procurorii, astfel că societatea comercială a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă.

Procurorii susțin că băiatul, care mergea spre casă venind de la școală, s-a oprit lângă o sondă aflată foarte aproape de ultima casă a localității. El a fost găsit acolo de niște angajați ai OMV Petrom, care au anunțat Poliția despre decesul copilului.

Potrivit procurorilor, cadavrul minorului se afla cu fața la aproximativ 17 cm de capătul unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA.

Examenul medico-legal a arătat că moartea copilului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani.

Procurorii susțin că moartea copilului a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze, conform normelor.

Procurorii au tras concluzia că nu s-a împrejmuit perimetrul din motive financiare. „Motivele financiare nu pot fi invocate, întrucât, așa cum s-a arătat mai sus, principalele valori care trebuie ocrotite în societate, sunt viața și integritatea corporală a oamenilor. Nu putem accepta plasarea intereselor financiare deasupra ocrotirii vieții oamenilor, în cazul nostru deasupra vieții unui copil de 9 ani”, arată procurorii în rechizitoriu.

În rechizitoriul prin care au trimis în judecată OMV Petrom, compania este acuzată că nu a respectat normele și măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecție în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o așezare umană.

Părinții copilului s-au constituit parte civilă în procesul penal și cer daune de un miliard de euro.