Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția a Consiliului Europei) a publicat vineri o opinie urgentă privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din România.

Potrivit comunicatului citat, fiind vorba de o opinie urgentă, comisia nu poate exclude existența în cele trei reglementări și a altor probleme decât cele observate, însă apreciază că în general cele trei legi par să fie orientate în direcția corectă, scrie Agerpres.

Se remarcă mai multe elemente pozitive, în primul rând absența amestecului politic în activitatea DNA.

Chiar dacă legile au fost adoptate în procedură de urgență, pregătirile au inclus consultarea tuturor părților interesate, apreciază comisia. Numirea și destituirea procurorilor cu funcții importante este acum reglementată prin lege, nu prin ordine ale ministrului, iar implicarea mai multor părți în astfel de numiri asigură transparența.

Conform prevederilor legale, instrucțiunile superiorilor către procurorii subordonați trebuie date în scris, trebuie să fie legale și trebuie motivate dacă contrazic deciziile subordonaților. Procurorul general nu poate respinge deciziile procurorilor din DNA și DIICOT, iar controlul Ministerului Justiției este limitat la problemele de management.

Comisia de la Veneția regretă totuși că autoritățile din România nu i-au solicitat opinia privind proiectele de lege și formulează mai multe recomandări pentru modificarea legislației în domeniul judiciar.

Astfel, în opinia comisiei ar trebui să fie selectați prin concurs și adjuncții șefilor instanțelor și parchetelor. Procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT și adjuncții acestora ar trebui numiți pe termen mai lung, fără posibilitatea unui al doilea mandat. Procurorul general nu ar trebui să ocolească ierarhia când constată că procurorii iau măsuri ilegale sau nejustificate; în astfel de cazuri, aceștia ar trebui atenționați pe cale ierarhică. Legislația ar trebui să prevadă explicit că poliția judiciară nu răspunde în fața Ministerului de Interne pentru activitățile desfășurate.

Comisia atrage atenția că sunt foarte importante și condițiile de implementare a legilor. În pregătirea opiniilor privind România, Comisia a constatat că uneori există puncte de vedere foarte diferite privind realitățile existente sau urmărite; de aceea, este vital ca toți participanții la sistemul judiciar - judecători, procurori, ministerul justiției și președintele - să colaboreze cu spirit de loialitate pentru a asigura realizarea corespunzătoare a justiției.

Opinia Comisiei de la Veneția a fost solicitată în septembrie 2022 de către Comisia pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). În 25 octombrie, ministrul român al justiției a solicitat ca opinia să fie formulată în regim de urgență.