Judecătorul Danileț: După încercarea de a se înlătura răspunderea penală a celor care comit abuzul în serviciu prin adoptare de acte normative, luni s-a anunțat intenția de a se înlătura răspunderea administrativă a celor care adoptă acte nelegale.

Reacția judecătorului Danileț, exprimată pe blogul său, vine după ce președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat intenția ca legislația să fie modificată "pentru a defini distincția dintre legalitate și oportunitate".

"Eu înțeleg că se dorește ca legiuitorul să fie în afara oricărei răspunderi penale (a se vedea modificările aduse prin OUG 13 care excludea de la răspunderea penală pe cei care comit abuzuri adoptând acte normative), dar acum se vrea și înlăturarea răspunderii administrative?!" - scrie judecătorul Cristi Danileț, pe blogul său.

Acesta spune că mai lipsește "înlăturarea răspunderii civile și administrative, moment în care fiece ales din România va putea face ceea ce dorește fără teama de a i se imputa vreodată ceva."

Judecătorul Danileț spune că "atunci când încercăm să atingem principii consacrate ale ordinii juridice", este important să fie aplicate standardele internaționale, care sunt obligatorii și deja transpuse în legislația românească, în cazul legalității și oportunității, acestea sunt:

 

  • Recomandarea nr. 20/2004 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei cu privire la controlul judiciar asupra actelor administrative.
  • Recomandarea nr. 7/2007 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei cu privire la buna administrare."
Oportunitate vs. legalitate - blogul judecătorului Cristi Danileț