Poziția Guvernului în cazul candidaturii Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului european nu a contribuit la o reputație bună pentru România, a declarat vineri la București, comisarul european pentru justiție Vera Jourova, scrie HotNews.

„Cred că nu sunt aici să evaluez greșelile Guvernului României, dar am fost foarte surprinsă de poziția Guvernului în cazul Kovesi. Pot să-mi închipui că pentru statele membre va fi o mare șansă să aibă o asemenea persoană într-o astfel de poziție. Și cred că această poziție a Guvernului nu a contribuit la o reputație bună pentru România”, a răspuns Jourova, într-o conferință de presă, întrbată fiind dacă a fost o greșeală a Guvernului să nu o susțină pe Kovesi la șefia Parchetului European.

Cu o zi în urmă, comisarul european pentru justiție Vera Jourova spunea că i-a transmis ministrului Tudorel Toader să nu îi fie puse piedici Laurei Codruța Kovesi în procedura pentru șefia Parchetului European. Întrebată dacă ancheta care o vizează pe Kovesi obstrucționează procesul de selecție, Jourova a spus că faptul că aceasta nu a putut părăsi țara până miercuri înseamnă o obstrucționare.

„Până ieri, ea nu a avut voie să iasă din țară. Noi respectăm prezumția de nevinovăție. Deci cum să privim această situație? Desigur că privim acest lucru ca pe o obstrucționare. Am spus și asta ministrului de Justiție, când ne-am întâlnit la Bruxelles, că am vrea să vedem că toți participanții la această competiție, din orice țară, sunt liberi să participe la procesul de selecție și nu le sunt puse piedici de nimeni, nici chiar de țara lor, de exemplu”, a spus comisarul european pentru justiție Vera Jourova, întrebată dacă această anchetă obstrucționează procesul de selecție.

Instanța supremă a decis miercuri seară ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, ceea ce înseamnă și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Măsura controlului judiciar a fost luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, post pentru care Kovesi candidează și este favorita Parlamentului European.

Autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel înccearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European. Miercuri, la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, președintele PE, Antonio Tajani, a citit o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi, declarându-se îngrijorat în privința măsurilor luate împotriva acesteia de către autoritățile judiciare din România.

Tajani a subliniat că fosta șefă a DNA rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european și a cerut autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului european.

În schimb, Consiliul Uniunii Europene a transmis, după noua rundă de negocieri avută joi cu reprezentanții Parlamentului European asupra desemnării viitorului Procuror-șef al UE, că își menține susținerea pentru candidatul francez la acest post, Jean-François Bohnert. În același timp, Parlamentul European și-a reafirmat sprijinul pentru românca Laura Codruța Kovesi. Consiliul UE semnalează că, dacă negocierile nu se vor încheia săptămâna viitoare, acestea vor trebui reluate după instalarea noului Legislativ european.