Avocatul lui Gabriel Oprea în dosarul privind cumpărarea ilegală a unor bunuri din fondurile operative ale DIPI este Dan Lupașcu, fost președinte al Curții de Apel, fost coleg de facultate și vecin cu Oprea în blocul construit de general în anii '90.

Fostul judecător Dan Lupașcu l-a însoțit, marți, pe generalul Oprea la primul termen al procesului fostului demnitar, judecat la instanța supremă. El este unul dintre avocații care-l apără pe Gabriel Oprea în procesul în care este judecat pentru cumpărarea ilegală a mai multor bunuri, printre care un Audi de aproape 100.000 de euro, din fondurile operative ale serviciului secret al Internelor.

Dan Lupașcu și Gabriel Oprea sunt vecini într-un bloc de pe Calea 13 Septembrie din București, aproape de Palatul Parlamentului (fosta Casă a Poporului). Construcția blocului respectiv a fost începută în ultimii ani ai comunismului, după care lucrările au fost finalizate de o asociație condusă de Gabriel Oprea, din care făceau parte mai mulți cetățeni străini și mai multe societăți comerciale.

Povestea blocului T1B de pe Calea 13 Septembrie din București a fost publicată la începutul acestui an de Centrul de Investigații Media și RISE Project, sub titlul „Primul tun al generalului Oprea”.

Din implicarea sa în afacerea T1B, fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a ales, în 1994, cu trei apartamente și două spații comerciale. O parte dintre aceste proprietăți au fost între timp vândute de familia Oprea. 

Și municipalitatea a primit opt apartamente în respectivul bloc.

De la Primărie au cumpărat, în 1998, judecătorul Dan Lupașcu și soția sa apartamentul în suprafață de 70 de metri pătrați în blocul T1B de pe Calea 13 Septembrie din București.

Apartamentul a fost cumpărat în rate de soții Lupașcu, potrivit unor documente obținute în timpul investigației referitoare la afacerea blocului T1B.

Contractul încheiat între municipalitate și soții Lupașcu a fost semnat în 13 aprilie 1998 și poartă numărul A442. Cei doi soți Lupașcu locuiau acolo cu chirie încă din 1995, apartamentul fiindu-le repartizat tot de municipalitate.

Locuința soților Lupașcu are, conform actelor, trei camere și o suprafață de 75,51 de metri pătrați. 

Apartamentul a fost evaluat de Primărie, la acel moment, la 41.868.769 de lei (lei vechi, n.r.). Soții Lupașcu au plătit un avans de aproximativ 15,8 milioane de lei, urmând să achite, timp de 15 ani, din 1998 până în 2013, o rată lunară calculată atunci la suma de 160.497 de lei.

„Eu și soția mea am cumpărat apartamentul de la Primărie”, a răspuns Dan Lupașcu, marți, întrebat de EurActiv.ro despre legătura sa cu generalul Oprea și despre faptul că sunt vecini.

„Eu și clientul meu (Gabriel Oprea, n.r.) am fost colegi de facultate, ne știm de peste 30 de ani, deci nu apartamentul acela este legătura între noi doi, ci avem o relație de mult mai mulți ani”, a continuat avocatul.

Dan Lupașcu a fost președinte al Curții de Apel București, a fost primul președinte al noului CSM și a fost o personalitate cu mare influență în lumea magistraturii. De câțiva ani și-a încetat activitatea de judecător, devenind avocat.