Judecătorul care l-a menținut în arest pe Sorin Oprescu l-a pus în dificultate pe primarul suspendat al Capitalei când i-a pus mai multe întrebări despre un off-shore din Cipru. Judecătoarea cere procurorilor anticorupție să facă verificări.

Sorin Oprescu a declarat instanței că în 2013 și-a cedat părțile sociale pe care le deținea la firma Anais Medical Center, fosta Medical Prestige SRL în schimbul sumelor de 8.000 de lei, 597.400 de lei și 20.500 de euro. Oprescu le-a spus judecătorilor că nu a încasat nici până acum acești bani.

Activele fostei sale firme sunt controlate acum în proporție de 70% de un off-shore din Cipru, dar Oprescu a declarat că nu știe cine este în spatele acelei companii.

„Instanța nu poate considera ca sinceră declarația inculpatului data în fata judecătorului de drepturi și libertati de la Curte potrivit cu care acesta nu poate preciza în ce condiții Laramed Cyprus LTD a intrat in acționariatul SC Medical Prestige/Academica, controlând 70% din activele acestora, deși a fost acționar in acesta societate alături de fratele său, mama „asociatului” Galea, in vârstă de 69 de ani, si de fiul său, care nu l-au informat cine este in spatele noului acționar înființat în off-shore-ul cipriot", susține judecătoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, în motivarea prin care a respins contestația lui Oprescu împotriva arestării.

Judecătoarea este specialistă în combaterea spălării banilor

Judecătoarea Camelia Bogdan, specializată în combaterea spălării banilor îi pune pe procurori pe o pistă de cercetat în privința acestui off-shore. „Având în vedere că, în sine, constituirea acestor companii nu este ilegală, urmează să fie analizat de organele judiciare dacă nu cumva utilizarea lor nu este deturnată în scopul asigurării reușitei procesului de spălare a banilor. Societățile ecran au totuși potential criminogen, de vreme ce prin înființarea lor se urmărește evitarea plății impozitului, situație în care nu avem de-a face cu optimizarea fiscală, ci cu fapte de evaziune fiscală și spălare de bani", explică judecătoarea.

„De aceea, pentru buna desfășurare a procesului penal, este necesar ca anchetatorii să efectueze și analiza fluxurile financiare, în vederea identificării, localizării și indisponibilizării produsului altor posibile infracțiuni săvârșite de inculpat. (…) Se va solicita identificarea și indisponibilizarea bunurilor aflate în paradisurile fiscale, în vederea garantării confiscării speciale", solicită magistratul.

Camelia Bogdan mai precizează în document că Sorin Oprescu nu a notat în declarațiile de avere din anii 2013, 2014 persoana în favoarea  căreia i s-au cedat părțile sociale, respectiv creanțele, veniturile aferente cedării acestora fiind înregistrate la rubricile privind venituri din activități independente și venituri din cedarea folosinței bunurilor.