Primarul suspendat al capitalei a spus judecătorilor de la Curtea de Apel București că a fost informat în mai multe rânduri de către Rareș Bogdan și Cosmin Gușă că va fi arestat. Aceștia ar fi avut „informații pe surse de la DNA“.

Sorin Oprescu a dat declarații în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, acolo unde spera să i se schimbe arestul preventiv hotărât la Tribunal cu controlul judiciar.

În această declarație, Sorin Oprescu a vorbit și despre faptul că a fost informat că va fi arestat preventiv, printre cei care îl avertizau aflându-se directorul general al postului de televiziune Realitatea TV, Rareș Bogdan, dar și Cosmin Gușă, acționar la aceeași televiziune.

„(Sorin Oprescu, n.r.) Arată că instanța judecă o cauză a unei persoane în apropiere de sfârșitul vieții profesionale. Consideră că a greșit de-a lungul timpului pentru că a făcut atât bine, nu poate să accepte să rămână cu eticheta pe care domnii procurori doresc să i-o așeze pe frunte, în sensul că este un om neonorabil. Precizează că a trăit șapte ani la Primăria capitalei între agonie și extaz, aproape în fiecare zi venea câte o persoană să-l anunțe că va fi arestat a doua zi. Mai mult, de vreo doi ani de zile, îi dădea afară pe cei care începeau cu aceste probleme și veneau cu asemenea zvonuri. La interpelarea instanței, arată că în principal Rareș Bogdan venea cu <<informații pe surse>> de la DNA și chiar și domnul Gușă îi aducea asemenea zvonuri", se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel București.

Sorin Oprescu a susținut în fața judecătorilor că și Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, i-ar fi spus că „i se pregătește ceva".

„În urmă cu două săptămâni, Petrache, președintele consiliului Județean Ilfov i-a spus că <<i se pregătește ceva>>, dar că nu marșează la asemenea chestiuni, după care a plecat: precizează că nu l-a crezut. Arată că zilnic citește peste 700 de acte, pleacă cel mai devreme la primărie la orele 21.30-22-23. Accentuează că nu a cerut niciodată bani, mită, nu a condiționat, are peste 26.000 de angajați de care răspunde, mai mult a făcut controale și i-a dat afară pe cei care nu au respectat legea. Nu a știut că Popa Bogdan Cornel ia mită, l-ar fi dat afară dacă știa", au mai notat judecătorii în motivarea menținerii arestului preventiv pentru Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a rămas în arestul Poliției după ce Curtea de Apel București a respins contestația depusă de primarul Capitalei, suspendat din funcție după rămânerea definitivă a deciziei.

Judecătorul de la Curtea de Apel a mai precizat că este necesară identificarea întregii averi a lui Sorin Oprescu și punerea bunurilor sub sechestru. 

„Pentru lipsirea infractorului de produsul activității sale infracționale este util și absolut indispensabil ca în paralel cu realizarea unei anchete penale să se realizeze și o investigație financiară de natură a identifica toate bunurile care pot fi indisponibilizate prin aplicarea unui sechestru, în vederea confiscării speciale și confiscării extinse. Din acest considerent, organele de anchetă trebuie să acorde o atenție sporită urmăririi, identificării, evaluării, ridicării bunurilor în vederea luării măsurilor asigurătorii încă din primele momente ale demarării anchetei. Plasarea activității de recuperare a produsului infracțiunii pe un plan secund atrage în mod inevitabil eșecul acesteia, deoarece i se acordă infractorului timpul necesar de a-și ascunde sub orice formă bunurile, după ce a aflat că activitatea sa infracțională a fost descoperită", au mai spus judecătorii.

Sorin Oprescu a fost reținut de procurorii anticorupție în urmă cu mai bine de două săptămâni, fiind prins după ce ar fi primit o mită 25.000 de euro. El este acuzat că percepea un comision de 10% din contractele acordate de Primărie.

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București", susțin procurorii anticorupție.

Banii se împărțeau astfel, conform anchetatorilor: executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Sorin Oprescu.

„Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar", explică procurorii anticorupție.