Reporterii RISE Project fac parte din echipa celor peste 600 de jurnaliști din întreaga lume care a avut acces la peste 12 milioane de documente de la 14 companii furnizoare de servicii în jurisdicții offshore.

Chiriașii unor magazine de pe strada Maddox, din luxosul cartier londonez Mayfair, s-au trezit pe 29 aprilie 2009 că au un nou proprietar: un băiat de doar 11 ani. Îl cheamă Heydar și este fiul lui Ilham Aliyev, autoritarul președinte al Azerbaidjanului. La 11 ani, Heydar a reușit să devină proprietarul secret al unor spații comerciale (în valoare de aproape 49 de milioane de dolari) din inima Londrei.

Pe hârtie, proprietarul este compania Mallnick Holdings înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Investiția inițială fusese făcută de un apropiat al lui Aliyev și predată apoi fiului său de doar nouă ani. Până acum, acest lucru a rămas bine ascuns în insulele din Caraibe – cunoscută zonă offshore care oferă anonimat deplin celor care înregistrează companii acolo. 

Schema imobiliară la nivel înalt e doar un exemplu despre efectele industriei offshore. Agenți, bancheri, avocați și contabili fac miliarde de dolari obținuți din corupție, crime, evitări de taxe sau afaceri dubioase să fie mutați anual prin lume, fără să fie detectați.

Afacerea ascunsă a familiei Aliyev este doar una dintre cele peste 27 de mii de companii care apar în PandoraPapers, o nouă scurgere masivă de date din paradisurile fiscale. Nu e prima dată când apropiații lui Aliyev se folosesc de companii paravan pentru a face investiții imobiliare. Au făcut acest lucru inclusiv în România. 

Detalii, pe Rise Project.