Aceștia ar putea fi anchetați în dosarul Mineriadei din 1990 dacă președintele României, Klaus Iohannis, va aviza cererea procurorilor. Toți trei sunt suspecți de crime contra umanității. Voiculescu: ”Iliescu le-a mulțumit ca să îi facă să plece”.

Noi nume pe lista procurorilor în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Fostul premier Petre Roman, fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în guvernul Petre Roman.

Cu toții sunt suspectați de crime împotriva umanității.

Parchetul General cere președintelui României aviz pentru a putea începe urmărirea penală împotriva acestora. „Faptele reținute în sarcina acestora formează obiectul dosarului cunoscut generic „Mineriada din iunie 1990” aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Tot astăzi, contraamiralul Cico Dumitrescu, fostul președinte al CPUN Cazimir Ionescu și liderul minerilor Miron Cozma au aflat că sunt urmăriți penal în acest dosar. Acuzațiile se referă la infracțiiuni contra umanității.

În urmă cu o zi, fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost înștiințați că au calitatea de suspect în dosarul Mineriadei. Iliescu a refuzat să dea declarații la ieșirea din sediul Parchetului, iar Virgil Măgureanu a spus că va da declarații doar la finalizarea cercetărilor.

„Este o enormitate”, spune Gelu Voican Voiculescu. „Venirea minerilor a fost provocată de ceea ce s-a întâmplat în 13 iunie în Piața Universității. Nu i-a chemat nimeni, au venit singuri. Iliescu le-a mulțumit ca să îi facă să plece”, susține Voican Voiculescu.

Cum au venit minerii la București și atrocitățile din Piața Universității 

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis în primăvara acestui an, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut statului român să facă o anchetă eficientă în legătură cu evenimentele de acum 25 de ani.Oficial, cel puțin șase persoane au murit în evenimentele din vara anului 1990 și aproximativ o mie de persoane au fost rănite după ce minerii din Valea Jiului au venit la București pentru a face ordine în Piața Universității, acolo unde se aflau opozanții lui Ion Iliescu. Neoficial, peste 100 de persoane au decedat în urma acelor atrocități.Timp de 25 de ani procurorii parchetului general, fie civili, fie militari, au făcut investigații și au început urmărirea penală pentru diferite cauze, inclusiv omor și infracțiuni contra păcii și umanității, fără să fi trimis în judecată pe cineva.România a fost condamnată la CEDO din cauza nesoluționării dosarului Mineriadei din 1990, ceea ce a dus la redeschiderea de către procurori a dosarului în primăvara acestui an."A fost o perioadă tulbure, care a fost însoțită și de asemenea momente de confruntări nedorite și artificiale. Noi am încercat să rezolvăm lucrurile de o manieră cât mai potrivită. Nu mă jenează nicio cercetare. E o parte a istoriei noastre recente, cine dorește să cerceteze lucrurile, nu are nimeni ce să obiecteze", a spus Ion Iliescu imediat după ce a fost redeschis dosarul.Imaginile filmate în acea vreme ne arată însă că Ion Iliescu, președinte al României, făcea apel la mineri să curețe Piața Universității de protestatari. De altfel, după evenimentele sângeroase, Ion Iliescu le-a mulțumit public minerilor.