România are primii 6 procurori europeni delegați ai EPPO în România. Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecție din 29 ianuarie.

"Avem, așadar, la nivel național, o parte importantă din resursele și instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe finalizarea altor demersuri legislative, precum și pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituționale, bugetare și de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia", transmite Ministerul Justiției printr-un comunicat de presă.

România a fost printre primele state care au susținut înființarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât și în etapele de operaționalizare a noului organ jurisdicțional al Uniunii.

EPPO va avea un rol esențial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracțiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.