Biroul Procurorului Public European (Parchetul European) avea la finalul anului trecut 1.117 de investigații active, valoarea pagubelor implicate fiind de 14,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituției dat publicității miercuri.

În 2022, EPPO a primit și procesat 3.318 rapoarte de infracțiuni și a deschis 865 de anchete. Mai mult, judecătorii au decis înghețarea a 359,1 milioane de euro în timpul investigațiilor EPPO (comparativ cu 147,3 milioane de euro în 2021), ceea ce reprezintă de peste 7 ori mai mult decât bugetul organizației pentru anul trecut, relatează Agerpres.

Documentul mai arată că 16,5% din investigațiile active (185) au vizat cazuri de fraude cu TVA, însă valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri este de aproape jumătate (47%) din valoarea totală a pagubelor implicate.

EPPO are activi 114 procurori europeni delegați, iar la sediul central din Luxemburg lucrează 217 de angajați.

''La un an și jumătate de la debutul activităților noastre, potențialul EPPO nu poate fi ignorat. În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără precedent de a identifica și urmări fluxurile financiare volatile și aranjamentele juridice netransparente. (...) Suntem pe drumul corect, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-și fi atins potențialul deplin. Dacă vrem ca EPPO să schimbe lucrurile durabil, avem nevoie de ajustări juridice și organizaționale. Acestea includ revizuirea regulamentului EPPO și desemnarea pentru cazurile EPPO a unor anchetatori specializați pentru fraude financiare în toate statele membre paerticipante'', a declarat procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi.

Procurorii europeni delegați formează avangarda EPPO, lucrând la nivel descentralizat în cele 22 de state membre participante din UE.

În 2022, au fost procesate majoritatea cazurilor acumulate deschise de autoritățile naționale care au fost transmise EPPO și au fost tratate toate noile rapoarte despre suspiciuni de fraude, venite din toate sursele posibile. Proporția rapoartelor primite de la părți private este foarte ridicată (58%), ceea ce reflectă așteptările mari pe care cetățenii europeni le au de la EPPO ca organism judiciar al UE, relevă raportul anual al EPPO.

O primă evoluție pozitivă cu privire la nivelul de detectare a fraudelor ce afectează interesele financiare ale UE în unele state membre ar putea fi percepută. Există acum mai multe anchete inițiate pentru fraudă cu fonduri UE în cele 22 de state membre participante decât media istorică de dinaintea creării EPPO. Acest lucru este vizibil în partea de venituri a bugetului UE, cu o concentrare sporită din partea unor autorități naționale.

Frauda de tip carusel cu TVA este cea mai profitabilă infracțiune în UE, implicând pierderi fiscale de 50 de miliarde de euro anual în statele membre. Operațiunea Amiral a evidențiat că toate jurisdicțiile participante din UE pot fi implicate, indiferent de locul producerii pagubelor la un anumit moment dat sau de locul detectării. De asemenea, ea a arătat ramificațiile internaționale complexe ale fenomenului grav al infracționalității financiare.

Totuși, încă există discrepanțe semnificative care trebuie să fie soluționate pentru ca EPPO să poată face o schimbare durabilă, în special în combaterea fraudelor transfrontaliere cu TVA.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-șef european. Fiecare țară participantă are cel puțin doi procurori europeni delegați, care conduc investigații în țara lor. Patru state membre ale UE - Polonia, Suedia, Ungaria și Irlanda - au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spațiul european de libertate, securitate și justiție.