Parchetul European a efectuat miercuri șapte percheziții domiciliare în România cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro legată de proiecte IT, anunță Biroul de presă al EPPO.

Două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații, cum ar fi București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. Măsuri de investigație au fost întreprinse și în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

Este vorba despre o companie care a solicitat fonduri nerambursabile de până la 2 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru un proiect IT privind dezvoltarea de soluții software inovatoare (PIST — Platformă Inovatoare pentru Tranzacții Financiare Rapide și Sigure).

Conform anchetei, între 2020 și 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate, obținând astfel necuvenit fonduri din bugetul UE în valoare de 1 milion de euro.

Fondurile au fost plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România și au fost supuse spălării de bani prin circuite financiare interne și internaționale, utilizând companii-fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria, precum și conturi bancare în Belgia și Lituania, mai spune Parchetul European.

Conform probelor, acțiunile companiilor înregistrate în România, suspectate de activități infracționale, au fost transferate către cetățeni moldoveni și cetățeni italieni, în scopul evitării posibilelor anchete.

Unii dintre cei vizați de anchetă au fost aduși la sediul Parchetului European din Iași pentru a fi informați cu privire la statutul lor de suspecți, iar alții vor fi aduși în zilele următoare. Faptele investigate ar putea constitui infracțiuni de fraudă subvenționată și spălare de bani.

Pentru a recupera daunele aduse bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a sechestrat două apartamente, evaluate la o valoare totală de aproximativ 250.000 de euro, terenuri și a blocat conturile bancare ale suspecților și ale companiilor acestora.