Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, anunță că a făcut marți percheziții la Inspectoratul General al Aviației al Ministerului Afacerilor Interne.

Informația a apărut inițial pe surse în spațiul public, însă ulterior Parchetul European a confirmat, printr-un comunicat de presă, că a făcut percheziții.

”Confirmăm că în această dimineață (marți - n.r.), Parchetul European, Biroul București, împreună cu Direcția Generală Anticorupție și Institutul Național de Criminalistică a efectuat percheziții în cadrul unei investigații externe privind achizițiile publice finanțate prin Facilității pentru redresare și reziliență (RRF)”, a explicat Parchetul European.

Instituția este coordonată de secretarul de stat Raed Arafat.

Pe 23 iunie, DNA anunța că a dispus efectuarea urmăririi față de Paul Cătălin Dache, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Andrei Bădulescu, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Florin Vasile, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., Mihai Popa director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă, Costin George Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă, și o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale.

Toți acuzați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.

În demersurile sale, suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrările amintite.

În contextul menționat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.