Parchetul General a preluat dosarul morții polițistului din coloana lui Oprea, în baza unor indicii că vicepremierul a folosit abuziv escorta. Oprea ar putea fi cercetat pentru abuz în serviciu, faptă pedepsită cu închisoare de la doi la șapte ani.

Surse citate de Digi24 anunță că dosarul morții polițistului Bogdan Gigină a fost preluat de Parchetul instanței supreme, prin declinare de la Parchetul Tribunalului București.

Procurorii locali de la București au anchetat uciderea din culpă a lui Gigină in rem și, în baza probelor adunate, au ajuns la indicii suficiente privind o eventuală implicare a vicepremierului, care nu poate fi cercetat penal decât de procurorii instanței supreme, conform legii penale din România.

Polițistul Bogdan Gigină a murit în urmă cu mai bine de două săptămâni după ce, în timp ce se afla pe motocicletă în coloana care-l ducea acasă pe vicepremierul Oprea, a căzut într-o groapă săpată în mijlocul străzii de o echipă de muncitori de la gaze.

Inițial, Poliția a anunțat că Gigină se afla într-o misiune de fluidizare a traficului. EurActiv.ro a publicat, în premieră, a doua zi după accident, că Gigină se afla în coloana vicepremierului. A doua zi, Poliția Capitalei a confirmat această informație, contrazicând-o pe precedenta.

Oprea a avut prima reacție abia la șase zile după accidentul mortal, când a evitat să răspundă la întrebări de bun simț: de unde venea, unde se ducea și care era urgența, căci, în lipsa unei urgențe, miniștrii nu au dreptul la coloane oficiale.

EurActiv.ro a anunțat, în premieră, că dispozitivul de coloană oficială a premierului s-a format la intersecția străzilor Jandarmeriei cu DN1, în fața sediului INMH din Băneasa. Surse judiciare au informat, câteva zile mai târziu, că Oprea mergea acasă.

Nu este clar de unde venea vicepremierul în acea seară, căci în cona din care a plecat se află mai multe instituții ale statului (Jandarmeria Română, SRI), dar și un complex rezidențial de lux, Stejarii, în care locuiesc mai multe persoane importante în spațiul public, dar și funcționari privilegiați ai statului.

Mai mulți polițiști de la Brigada Rutieră au fost audiați de procurorii Parchetului Tribunalului București, ei declarând că Oprea folosea extrem de des coloana oficială, în jur de 1.600 de astfel de deplasări doar în acest an.

Nu este clar în baza cărui act a primit Oprea aceste privilegii și cine anume a emis și semnat acest act.

În aceste condiții, conform unor surse judiciare, există indicii că Oprea ar fi comis un abuz în serviciu, singurul Parchet competent să ancheteze un ministru fiind Parchetul instanței supreme.