Parchetul General extinde ancheta în dosarul Colectiv
Parchetul General extinde ancheta în dosarul Colectiv și investighează modul în care autoritățile au intervenit și au îngrijit victimele imediat după tragedie.
Procurorii Parchetului General efectuează luni audieri în dosarul Colectiv, după ce părinți și victime au depus mai multe plângeri penale, în legătură cu modul în care autoritățile au intervenit după incendiu.
”Suntem deja aici. E vorba despre plângerile penale pe care noi le tot facem de aproape doi ani de zile privind ce s-a întâmplat după incendiu: spitalele, pentru știm cu toții că în spitale au murit 37 de tineri, din care cel puțin 30 au murit din cauza bacteriilor, asta în condițiile în care România se declarară că nu avem bacterii. Lucrurile acestea nu vrea nimeni să le ancheteze. E momentul să se întâmple ceva. Ne amintim că timp de o săptămână, nu a fost permisă plecarea niciunui tânăr în străinătate, deși au fost intervenții cu bani privați. Directiva politică a fost: Nu pleacă nimeni. Așa s-au pierdut vieți. Vrem să știm cine a dat... pentru că o săptămână nu i-a lăsat să plece, iar după ce a plecat, prima hotărâre luată în mare secret și transmisă spitalelor din străinătate a fost să nu se facă nicio autopsie celor decedați. Autopsiile să se facă strict în România. Adică e clar că cineva a vrut să ascundă ceva. De ce și ce s-a dorit să se ascundă, o să vedem. Copilul meu a murit cu arsuri pe 28 % din suprafața corpului”, a declarat, pentru Mediafax, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl lui Alexandru, un tânăr de 22 de ani care a murit în incendiul din 30 octombrie 2015.
Această anchetă nouă este deschisă drept urmare a numeroaselor plângeri depuse de către părinții victimelor din Clubul Colectiv, la câteva luni după tragedie.
”Plângerile penale au început să fie depuse la câteva luni după tragedie, după ce ne-am îngropat copiii. Au fost multe plângeri, a fost acum un an și jumătate una mare care a fost semnată de mai multe victime, care zace din noimebrie 2016 la ei. Acum o lună am făcut o altă plângere, la fel, semnată de un număr mare de victime. Și tot sperăm să se întâmple ceva”, a spus Eugen Iancu.
În dosarul Colectiv au fost trimiși în judecată patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, Daniela Niță - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
Au mai fost trimiși în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu - șef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminița Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moțoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiași serviciu, și pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei.
Background
În incendiul din clubul Colectiv, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, și-au pierdut viața 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis, restul ulterior, în spitalele din țară și din străinătate. Alte 146 de persoane au fost rănite.
Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016.
Comentarii