Parchetul General a sesizat luni ÎCCJ privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în legătură cu modul în care instanțele trebuie să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene privind prescripția.

”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat recurs în casație împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secția Penală, pronunțată în apel în dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai mulți inculpați și având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție și spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014”, se arată în comunicat.

”Având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spațiul public și pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casație a fost formulată și o cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, mai transmite Parchetul General într-un comunicat de presă.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis lunea trecută, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripției sunt contrare dreptului comunitar.