Ministerul Public spune că unele amendamente votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei „conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia”.

„Ministerul Public atrage atenţia asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie. Astfel, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei”, se arată într-un punct de vedere postat sâmbătă pe pagina de Facebook a instituţiei.

Modificarea adusă, arată Ministerul Public, reprezintă astfel o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecătoreşti, transmite Mediafax.

Procurorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de „tendinţa anacronică exprimată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei în ceea ce priveşte viziunea asupra procurorului şi sistemului de justiţie penală”.

Parchetul General reaminteşte două dintre aspectele din Carta de la Roma (2014) şi anume că „independenţa şi autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenţa justiţiei. Aşadar, ar trebui încurajată tendinţa generală de a întări independenţa şi autonomia efectivă a Ministerului Public”, precum şi faptul că „procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor şi ar trebui să îşi îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerinţe şi presiuni externe, conform principiilor separaţiei puterilor şi responsabilităţii”.