Președintele PE, Martin Schulz, a anunțat, miercuri, în plenul Parlamentului, că acesta nu are competențe în cazul europarlamentarului Dan Nica, pentru care DNA a solicitat ridicarea imunității.

Comisia JURI a Parlamentului European a decis, marți, că nu e de competența sa ridicarea imunității eurodeputatului Dan Nica, a precizat Martin Schulz. Decizia urmează să fie comunicată autorităților române.

Legislativul european și-a declinat competența deoarece Dan Nica nu era europarlamentar la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale, a scris, pe Facebook, Siegfrid Mureșan.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la președinte, Senat, Camera Deputaților și Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri care în perioada mandatelor ar fi săvârșit infracțiuni, în cazul licențelor Microsoft pentru școli.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, "în conformitate cu prevederile legale și constituționale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

În 27 septembrie, vicepreședintele PSD Dan Nica arăta, într-un comunicat, că nu a cerut și nu a condiționat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui și că nu a deținut și nu deține societăți offshore. Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai.

Ce spune Constituția?

Art. 109 din Constituție privind răspunderea membrilor Guvernului:

Numai Camera Deputaților, Senatul și președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție.