Negociatorii celor două instituții se vor reuni din nou săptămâna viitoare.

Negociatorii Parlamentului European (PE) și ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-șef european, funcție pentru care candidează și fostul procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

Informația a fost confirmată pentru Agerpres de către Iina Lietzen, ofițer de presă al PE.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE nu vor ajunge la un acord nici pe 27 martie, următoarele date prevăzute pentru aceste negocieri sunt 4 aprilie și 10 aprilie.

La 8 martie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, președinte în exercițiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunțat că Laura Codruța Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european.

În scrisoare, Antonio Tajani a menționat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul și Consiliul numesc de comun acord procurorul-șef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidați calificați întocmită de comitetul de selecție al Biroului Procurorului Public European (EPPO). De asemenea, președintele PE a amintit că în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăți civile și control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruța Kovesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidații săi Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Cei trei eurodeputați mandatați să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților - S&D), președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germană Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European - PPE), președinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), și eurodeputata olandeză Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepreședintă a LIBE.