DNA anunță că parlamentarii PSD Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa, Ioan Chisăliță și Luminița Jivan sunt trimiși în judecată în dosarul șpăgilor de la Vama Nădlac 2.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus marți trimiterea în judecată, în stare de liberate, a deputaților Dorel Căprar, Florin Tripa și Luminița Jivan, precum și a senatorului Ioan Chisăliță, toți patru de la PSD.

Dorel Căprar, deputat și președinte al în Parlamentul României și președinte al PSD Arad, e acuzat de folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată și complicitate la luare de mită în formă continuată.

Deputatul Florin Tripa este trimis în judecată pentru folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată și complicitate abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Senatorul Ioan Chisăliță a acuzat de comiterea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Luminița Jivan e trimisă în judecată pentru comiterea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În același dosar, sunt trimiși în judecată, în stare de arest la domiciliu, mai mulți șefi de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

Ce sume cereau politicienii PSD pentru acordarea unor funcții

Potrivit rechizitoriului, pentru a oferi ”protecție”, în perioada septembrie 2016 - noiembrie 2019, Elisabeta Miuțescu, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeași manieră ar fi procedat și Cristian Horgea - la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al PSD Arad, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.

Procurorii au cercetat și modul în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.

 

”Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe”,

 

precizează procurorii anticorupție.

Pentru acordarea unui posturi, politicienii inculpați cereau sume între 5.000 și 10.000 de euro de persoană.

Cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.

”Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, se arată în rechizitoriul DNA.

DNA face percheziții la sediul PSD Arad. Deputatul Florin Tripa - suspectat de trafic de influență

Mai mult pe EurActiv »