Curtea Supremă a terminat motivarea în dosarul „Referendumul”. Pe parcursul a 300 de pagini, judecătorii prezintă faptele lui Dragnea, SMS-urile prin care a cerut să-i scoată din case pe votanți, dar și cererea listelor celor care nu au fost la vot.

Judecătorii au tratat condamnarea în dosarul „Referendumul” pe 300 de pagini pentru că sunt numeroase persoane implicate în acest dosar și multe secții de votare în care s-au înregistrat fraude electorale, toate fiind cuprinse în interiorul motivării.

În ceea ce îl privește pe Liviu Dragnea, atunci secretar general al PSD, judecătorii au explicat că acesta a urmărit un folos prin folosirea influenței ca lider de partid. Folosul era asigurarea cvorumului pentru validarea referendumului pentru demiterea președintelui României, Traian Băsescu.

„Se reține că acțiunea de folosire a influenței desfășurată de apelant a vizat obținerea unui folos, constând în îmbunătățirea participării la vot a cetățenilor, un deziderat legitim oricărei societăți democratice, dacă este obținut prin mijloace legale. Ceea ce face ca folosul respectiv să devină unul necuvenit, în sensul prevăzut de textul art.13 din Legea nr.78/2000, este tocmai îndemnul explicit, neechivoc, adresat reprezentanților din secțiile de votare de a căuta, extrage, utiliza și dezvălui către terți, în mod ilegal, date personale, prin întocmirea de liste cu identitatea și domiciliile persoanelor care nu își exercitaseră dreptul la vot până la momentul respectiv, fără consimțământul acestora și contrar dispozițiilor art.5 alin.1 din Legea nr.677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Aceste liste, întocmite cu încălcarea textului menționat, urmau a fi comunicate reprezentanților de partid de la nivel local, care urmau să se deplaseze acasă la cetățeni, pentru a-i determina să participe la vot”, arată judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Magistrații mai spun că cetățenii din comunitățile mici care au ales să nu meargă la vot au simțit o presiune psihică de la cei care îi vizitau și le cereau să voteze.

„Astfel cum a reținut prima instanță, acțiunile la care îndemnau sms-urile (vezi mai jos principalele SMS-uri trimise de Liviu Dragnea, n.r.) transmise prin sistemul informatic al partidului reprezentau, în contextul comunităților mici, rurale, ai căror membri se cunosc între ei și care resimt puternic imixtiuni constând în vizite la domiciliu ale unor persoane ce fac parte din autoritățile locale sau dețin diverse funcții ori atribuții în administrație sau în partid, veritabile forme de presiune psihică asupra cetățenilor care nu votaseră și care, urmare vizitelor primite, deveneau conștienți că menținerea deciziei de a nu-și exercita dreptul de vot putea atrage, cel puțin la nivel teoretic, judecăți și comentarii negative din partea comunității, dacă nu și alt tip de repercusiuni.

Ca atare, acuzația adusă apelantului, prevăzută de actul de sesizare al instanței și pe care instanța a analizat-o în mod corespunzător, nu se referă per se la încălcarea dispozițiilor art.5 alin.1 din Legea nr. 677/2001 (care atrage, de principiu, o sancțiune administrativă), ci la acțiunile prohibite de acest text (ca și alte posibile mijloace ilicite de acțiune), ce reprezintă o cerință esențială a actului de conduită specific elementului material al infracțiunii prevăzute de art.13 din Legea nr.78/2000, mijloacele de obținere nelegale transformând un folos legitim într-unul necuvenit”, explică judecătorii.

Completul de 5 judecători apreciază că „îndemnul la vot nu este nelegal, dar în speță, prin modalitatea concretă în care a acționat inculpatul Dragnea Liviu Nicolae - solicitarea de a fi întocmite și puse la dispoziția partidului liste cu numele și adresa persoanelor care nu au votat, a adus atingere dreptului la viața intimă, familială și privată al persoanelor care nu participaseră la vot (consacrat de art.36 din Constituție), prin prelucrarea datelor cu caracter personal”.

Lista cu principalele SMS-uri trimise liderilor din teriroriu:

-           orele 15:17 – Liviu Dragnea: „Veți primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmați cu strictețe instrucțiunile”

-           orele 15:18 - „Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeți prezența în fiecare SV” (prin „SV” înțelegându-se „secție de votare”).

-           Orele 15:19 -„În acest sens faceți rapid o analiză cu cei de la PNL și interveniți exact unde trebuie”.

-           Orele 15:19:49 -„În SV unde e scăzută prezența trimiteți un PSD-ist și un PNL-ist pentru a mobiliza organizațiile de acolo”.

-           Orele 15:20 - „Cei pe care îi trimiteți la SV slabe ca prezență vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare”.

-           Orele 15:20:30 - „Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetățenilor care nu au venit la vot”.

-           Orele 15:20:49 - „Echipele noastre vor merge acasă la cetățenii care nu au venit până acum și îi vor aduce la vot”.

-           Orele 15:21:10 - „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătați aceste mesaje și celor de la PNL”.

-           Orele 16:47:42 - „PSD-SG: Coordonatorii PSD și PNL de la fiecare secție de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot și SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!”.

-           Orele 16:51:15 - „Oamenii noștri din secțiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieșit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!”.

-           Orele 17:37:32 - „PSD-SG: Mobilizați toți membrii PSD și PNL, dați fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ și să-i aducă să voteze, nu să-i aștepte la SV!”.

-           Orele 18:49:12 - „Liviu Dragnea: Ieșiți cu caravanele și îndemnați cetățenii să iasă la vot. Difuzați alternativ < > cu mesajul pe care îl veți primi imediat!”.

-           Orele 18:50:51 - „Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreți ca peste români să decidă Ungaria? Veniți la vot!”.

-           Orele 19:05:19 - „Puteți introduce manual prezența pentru secțiile de votare unde nu aveți raportări prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate secțiile să fie verzi.

-           Orele 19:33:22 - „SMS 1 – L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenți. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continuă în SMS 2)”.

-           Orele 19:34:17 - „SMS 2 – L. Dragnea: Organizați-vă astfel: 30 de militanți pe fiecare secție de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetățeni în următoarele ore!”

-           Orele 21:53:07 - „SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secție de vot și scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceți! Curaj!”

-           Orele 22:11:10 - „Urgent! Luați toate măsurile necesare ca toți oamenii care stau la coadă la secția de vot să fie considerați în incinta SV ca să poată vota” (mesaj transmis la toate secțiile de vot – mii de SMS-uri)

-           Orele 22:34:24 - „Foarte important! Asigurați-vă că prezența de la ora 23 e raportată pe toate secțiile, fără excepție. Puteți introduce manual în baza de date unde e cazul” (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).

-           Orele 22:53:14 -„Luați toate măsurile ca numărătoarea voturilor să se desfășoare în condiții corecte! Numărați cu atenție și curaj!” (mesaj transmis către toate secțiile de vot – mii de SMS-uri).

„Completul de 5 Judecători constată că dreptul la vot este un element deosebit de important într-o societate democratică, în special în contextul României post-decembriste, caracterizată de o fragilitate a echilibrului puterilor în stat și de o nevoie din ce în ce mai sporită a cetățenilor de a decide, în mod informat și liber, dacă și în ce mod doresc să își exercite dreptul de vot, atât în cadrul proceselor electorale tipice, de selectare a reprezentanților în cadrul puterii legislative (așa numita democrație reprezentativă), cât și în situațiile mai rar întâlnite, dar la fel de importante, de consultare prin referendum a populației, potrivit dispozițiilor constituționale, cu privire la anumite texte de lege de o importanță deosebită sau la situații de importanță națională (democrația directă)”, se mai arată în decizia de condmnare a lui Liviu Dragnea.

Dragnea a creat prejudicii serioase noțiunii de exercitare liberă a dreptului la vot

„Astfel, având în vedere că apelantul intimat inculpat era coordonatorul la nivel național al campaniei electorale din partea PSD, dar și secretar general al acestui partid și președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România, funcții publice care impuneau un comportament ireproșabil, în spiritul respectului datorat normelor legale și morale, împrejurarea că acesta a ales, în două situații distincte, să își folosească abuziv autoritatea și influența de care se bucura în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natură a crea prejudicii serioase noțiunii de exercitare liberă a dreptului de vot în cadrul unei societăți democratice, ceea ce a pus sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces electoral”, detaliază magistrații.

Judecătorii arată că acțiunile lui Liviu Dragnea „au determinat o stare de neîncredere a opiniei publice cu privire la modul de desfășurare a procesului electoral și la modul de acțiune al reprezentanților clasei politice cu ocazia organizării referendumului și al scrutinelor, în general”.

Judecătorii fac referire și la mesajul lui Liviu Dragnea adresat liderilor din teritoriu prin care cerea organizarea de tombole la care să poată participa doar cei care au participat la vot. Chiar dacă actualul lider PSD a renunțat a doua zi la idee, instanța consideră drept gravă această inițiativă.

„Ca atare, gradul de pericol social al faptei de folosire a influenței prin solicitarea adresată membrilor de partid din teritoriu de a organiza tombole cu premii, la care să aibă acces doar persoanele care dovedesc participarea la referendum, nu poate fi apreciat exclusiv prin prisma timpului extrem de scurt în care prima adresă a avut valabilitate și a produs efecte juridice, ci prin prisma importanței valorilor sociale afectate care, în cauză, au fost reprezentate de relațiile sociale legate de organizarea scrutinelor electorale cu respectarea normelor de drept în vigoare într-o societate democratic”, arată Completul de 5 judecători.

Judecătorii apreciază conduita procesuală a lui Liviu Dragnea, care s-a prezentat mereu în fața procurorilor și a instanței, dar nu au apreciat faptul că a negat evidența faptelor sale.

„Fără a ignora circumstanțele personale favorabile lui Dragnea, cum ar fi lipsa antecedentelor penale, prezentarea în fața instanțelor, ori de câte ori a fost solicitat și poziția sa în societate (aspecte valorificate și la stabilirea modalității de executare a pedepsei), Completul de 5 Judecători a constatat că aceste circumstanțe sunt puse în umbră de atitudinea de negare, în ciuda evidențelor, a activității sale infracționale și a existenței elementelor relevante în angajarea răspunderii sale penale.

În consecință, în raport de ansamblul considerentelor anterior expuse, instanța de control judiciar apreciază că în vederea asigurării scopului prevăzut de dispozițiile art.52 Cod penal anterior, în legătură cu necesitatea de a fi respectate legile țării cu ocazia campaniilor electorale, Completul de 5 Judecători va admite critica Parchetului, doar sub aspectul cuantumului inadecvat al pedepsei, urmând a aplica inculpatului Dragnea o pedeapsă într-un cuantum majorat, de 2 ani închisoare, considerat apt să asigure scopul educativ al pedepsei, dar și exemplaritatea acesteia, iar prin modalitatea de executare aleasă de instanță, să faciliteze reinserția socială a apelantului intimat inculpat Dragnea Liviu Nicolae”, a explicat Completul de 5 judecători.

„Având în vedere că apelantul intimat inculpat era coordonatorul la nivel național al campaniei electorale din partea PSD, dar și secretar general al acestui partid și președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România, funcții publice care impuneau un comportament ireproșabil, în spiritul respectului datorat normelor legale și morale, împrejurarea că acesta a ales, în două situații distincte, să își folosească abuziv autoritatea și influența de care se bucura în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natură a crea prejudicii serioase noțiunii de exercitare liberă a dreptului de vot în cadrul unei societăți democratice, ceea ce a pus sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces electoral”, mai scriu judecătorii în motivare.