Tribunalul Constanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care este interzisă organizarea procesiunilor și pelerinajelor religioase din cauza epidemiei COVID-19.

Concret, CJSU a decis interzicerea participării la procesiunile și pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități, relatează Agerpres.

Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată prin recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanța.

itatea' pentru Libertatea de Conștiință, pentru lipsa semnăturii. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de amendare a pârâtului Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța și a inspectorului-șef Roșca Ionel, formulată de reclamanți. (...) Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parțială a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10 noiembrie în ceea ce privește Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 - 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepiscopia Tomisului prin Arhiepiscopul Tomisului - Înaltpreasfințitul Teodosie Petrescu, (...) în contradictoriu cu pârâții Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, Prefectura Județului Constanța, (...). Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanța - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Pronunțată astăzi, 25 noiembrie, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței", au decis judecătorii Tribunalului Constanța.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, declarase că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare și la religie.

"Vrem (...) să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peștera Sfântului Apostol Andrei în zilele rânduite de praznic, pe 29 și pe 30 noiembrie. De asemenea, iată, aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. (...) Ca păstor îmi apăr turma cea cuvântătoare, oamenii de credință. Credincioșii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale, drepturile omului de asemenea specifică că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de religie. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, ca să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne întâlnim datele credinței noastre", a spus marți IPS Teodosie, înainte de a intra în sala de judecată.